Werkloosheid loopt licht op in januari

De werkloosheid is in de eerste maand van het nieuwe jaar licht gestegen. Dat komt vooral doordat meer mensen op zoek gaan naar een baan, omdat ze weten dat de economie aantrekt. Er komen nog echter onvoldoende nieuwe banen bij om deze extra vraag aan te kunnen.

Een man bekijkt vacatures. Beeld ANP XTRA
Een man bekijkt vacatures.Beeld ANP XTRA

Dat blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend heeft gemaakt. Er waren in januari tweeduizend werklozen meer dan in december. De werkloosheid kwam daarmee uit op 645 duizend. Dat is 7,2 procent van de beroepsbevolking, evenveel als eind 2014.

Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen de afgelopen maand met 17 duizend is gestegen tot 458 duizend. Vooral vrouwen deden vaker een beroep op de WW, met name in sectoren als zorg en welzijn, een stijging van 14 procent. Ook bij (para)medische beroepen (plus 7 procent) en verzorgende en dienstverlenende beroepen (plus 5) kwamen er meer vrouwen in de WW. Deze sectoren merken de effecten van de overheidsbezuinigingen.

Het aantal mannen in de WW nam af, vooral doordat het iets beter gaat in de bouw. Het aantal WW-uitkeringen in de bouw liep terug met bijna 20 procent. In de techniek en de industrie daalde het aantal uitkeringen met 7 procent.

Asscher: teleurstellend

De positie van ouderen op de arbeidsmarkt blijft lastig, blijkt uit de nieuwste cijfers. Onder 50-plussers is het aantal WW'ers toegenomen met 10 procent. Als ouderen werkloos raken en niet snel weer aan een andere baan komen, vinden ze vaak nauwelijks nog werk.

Het is teleurstellend dat de werkloosheid weer oploopt, stelt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De werkloosheid onder jongeren is licht gedaald, van 11,8 naar 11,7 procent. 'Het aantal werkloze jongeren neemt langzaam af. Dat is doorgaans een teken van voorzichtig economisch herstel', zegt Mirjam Sterk, ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid.

Veel jongeren hebben een kleine baan, van minder dan twaalf uur per week. Van de bijna 1 miljoen mensen met zo'n kleine baan is ruimschoots de helft jonger dan 25 jaar.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden