Werkloosheid in Amsterdam naar ongekend laag niveau

De werkloosheid in en om de stad daalt volgend jaar tot onder het niveau van voor de crisis. Maar de door Trump dreigende handelsoorlog kan Amsterdam duizenden banen kosten.

In de bouw, installatietechniek, glastuinbouw en ICT kampt de regio met een krappe arbeidsmarkt.Beeld anp

De werkloosheid daalt snel, naar een niveau dat sinds 2001 niet meer is vertoond. Dat voorspellen de Economische Verkenningen, een jaarlijks rapport over de economie van de metropoolregio rond Amsterdam.

Volgend jaar zit 3,6 procent van de beroepsbevolking werkloos thuis. Daarmee komt het laagterecord uit 2001, 3 procent, in zicht.

Oorzaak is de voorspoedige ontwikkeling van de economie in en om de stad. Voor dit jaar en volgend jaar wordt respectievelijk 3,7 en 3,2 procent groei verwacht. Dat is ongeveer een halve procent hoger dan in de rest van Nederland.

Bloeitijd
De Amsterdamse regio meldt zich daarmee in de top 5 van Europese regio's die na de crisis het snelst zijn gegroeid, achter Praag, Warschau en Stockholm en voor Parijs.

De economische groei van de regio komt in de buurt van de bloeitijd aan het eind van de vorige eeuw, al wordt dat niveau niet gehaald. Voor 'kernstad' Amsterdam, met Schiphol steeds meer de economische motor van de regio, geldt dat dan weer wel.

Voor 2019 wordt een werkloosheid van 4 procent voorspeld - ongekend laag voor de grote stad, waar de werkloosheid traditioneel hoger ligt dan in de omliggende regio.

Omscholing
Voordat de werkloosheid ging stijgen vanwege de crisis zat in Amsterdam 6,5 procent zonder werk. "Ik kan me ook niet herinneren dat de werkloosheid zo laag was," reageert wethouder van Economische Zaken Udo Kock.

In de bouw, installatietechniek, glastuinbouw en ICT kampt de regio al met een krappe arbeidsmarkt. Het valt werkgevers in deze sectoren niet mee om personeel te vinden.

Het onderzoek bepleit daarom een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt. "De bouw en ICT staan te springen om goed personeel en tegelijkertijd zijn er nog teveel mensen werkloos. Door omscholing en opleiding binnen bedrijven kunnen meer mensen aan een baan geholpen worden," zegt Kock.

'Heel bijzonder'
Zo werden vijftigplussers kort nadat ze werkloos werden doorgeleid naar een baan als in de beveiliging of hospitality op Schiphol. Onder Kocks voorganger Kajsa Ollongren begon de gemeente samen met het bedrijfsleven opleidingshuizen bij onder meer hotels, garages en zorgcentra. Daar worden jongeren opgeleid in de praktijk. Het nieuwe stadsbestuur gaat hier mee door.

Kock noemt de voorspelde groeipercentages en de verwachte daling van de werkloosheid 'heel bijzonder', al kan de krappe arbeidsmarkt ook weer een rem zetten op de Amsterdamse economie.

Maar Kock ziet meer kapers op de kust, zoals de aanhoudende onrust in de eurozone en de handeloorlog die dreigt nu de Amerikaanse president Donald Trump komt met hoge importtarieven.

3,6%

Volgend jaar zit 3,6 procent van de beroepsbevolking in de regio werkloos thuis. Een nieuw laagterecord is in zicht.

Begin deze week kwam De Nederlandsche Bank met twee scenario's voor de komende jaren. "Eentje met handelsoorlog en eentje zonder. Dat scheelt in 2020 75.000 banen," zegt Kock.

"Omgerekend naar Amsterdam hebben we het dan over vier- tot vijfduizend banen. Tragisch, dat betekent dat Trump ervoor verantwoordelijk is dat hier 4.000 tot 5.000 mensen extra werkloos worden."

Overigens waarschuwen de Economische Verkenningen dat het onverstandig is om buitenlandse bedrijven naar de regio te lokken met speciale voordelen. Daarvoor is de gunstige uitstraling van deze bedrijven te klein, vergeleken met succesvolle Nederlandse bedrijven.

Open armen
Maar wethouder Kock is niet van plan om te stoppen met het werven van buitenlandse bedrijven. "We zijn natuurlijk helemaal niet bezig met het bevoordelen van buitenlandse bedrijven. Dat is ook helemaal niet nodig."

Ondanks de kritiek die te beluisteren valt over de extra druk die expats geven op de woningmarkt, blijft ook het nieuwe stadsbestuur buitenlandse bedrijven die naar Amsterdam willen komen met open armen ontvangen.

5000

Een handelsoorlog met de Verenigde Staten kan de stad tot 5000 banen kosten.

"Ze kunnen heel veel veel waarde en innovatiekracht meebrengen, door samenwerking met kennisinstellingen en universiteiten. Nieuwe ideeën die Nederlandse bedrijven ook weer inspireren."

Life sciences
Kock ziet de komst van medicijnagentschap EMA daarom als een buitenkans om ook bedrijven rond de zogeheten life sciences naar de metropoolregio te halen. Bedrijven rond de biomedische wetenschappen, 'uit de orbit van EMA', zoals Kock ze noemt.

"Een deel zal zeker weg willen uit het VK vanwege de Brexit, een ander deel komt graag naar Nederland omdat we EMA hier krijgen maar ook omdat we veel te bieden hebben."

Ook de Zuidas kan er baat bij hebben, vindt hij, als daar meer bedrijven uit de life sciences neerstrijken. "Het is van oorsprong vooral het domein van de financiële sector en advocaten. Het zou goed zijn voor Amsterdam als de Zuidas zijn financiële imago een beetje kwijtraakt en in de slipstream van de komst van EMA meer een kennisas wordt."

4

De regio staat op de vierde plek in de top 5 van Europese regio’s die na de crisis het snelst zijn gegroeid.

We Make The City

De verschijning van de Economische Verkenningen vormt dit jaar het startschot van het vijfdaagse stadsfestival We Make The City, een initiatief van onder meer de gemeente, Pakhuis de Zwijger en Waag Society.

Honderden sprekers uit binnen- en buitenland zullen zich in deze vijf dagen buigen over de vraag: hoe maken we steden beter? Naast de nodige conferenties zijn er ook exposities, open huizen, rondleidingen en modeshows in alle delen van de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden