Werkloosheid historisch laag

Jongeren en werkloze ouderen tussen 45 en 55 jaar vinden vrij snel een baan, laaggeschoolden en 55-plussers hebben het een stuk moeilijker. Foto ANP/Lex Van Lieshout Beeld
Jongeren en werkloze ouderen tussen 45 en 55 jaar vinden vrij snel een baan, laaggeschoolden en 55-plussers hebben het een stuk moeilijker. Foto ANP/Lex Van Lieshout

AMSTERDAM - De werkloosheid ligt in Nederland op een historisch laag peil. Volgens het CWI komt het aantal werkzoekenden zonder baan eind dit jaar op 407.000 uit. Dit stelt het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in de Arbeidsmarktprognose 2008-2013, die vanochtend is gepresenteerd in Amsterdam.

In 2009 zal de daling doorzetten tot circa 374.000 werkzoekenden. ''Dit komt overeen met het niveau van de werkloosheid zoals we die kennen uit het begin van de jaren tachtig,'' aldus het CWI.

Werkloze jongeren onder de 35 jaar vinden door de aantrekkende economie bijzonder snel een baan. In juni vond 4,2 procent van hen werk, een record.

Een jaar geleden kwam het aantal werkzoekenden zonder baan in de kaartenbakken van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) voor het eerst sinds de jaren negentig van de vorige eeuw onder het half miljoen uit. Nu sluit het voormalige Arbeidsbureau niet uit dat de werkloosheid over de middellange termijn naar de 300.000 zal kunnen zakken.

Het herstel vindt niet over de hele linie plaats. Voor 55-plussers blijven de vooruitzichten op werk onverminderd slecht. Werkloze ouderen tussen 45 en 55 jaar profiteren voor het eerst wel van de aantrekkende vraag naar werknemers. De werkloosheid onder deze groep ouderen daalde in juni 2,5 procent.

Ook voor laaggeschoolden blijft het lastiger op de arbeidsmarkt dan voor hoogopgeleiden. Bijna een derde van de ongeschoolde beroepsbevolking is volgens het CWI werkzoekend.

Intussen vindt het bedrijfsleven steeds moeilijker personeel. Het aantal ontslagaanvragen daalt snel. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden