Werkloosheid gedaald in oktober

De werkloosheid is in oktober gedaald naar 4,5 procent van de Nederlandse beroepsbevolking, van 4,7 procent in september. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

De werkloosheid bereikte eind 2008 het laagste punt met 3,6 procent. Beeld ANP
De werkloosheid bereikte eind 2008 het laagste punt met 3,6 procent.Beeld ANP

Volgens het CBS is het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 15.000 per maand toegenomen. Vorige maand had in die leeftijdsgroep ruim 8,6 miljoen mensen betaald werk.

Bijna 4,3 milljoen mensen hadden om uiteenlopende reden geen betaald werk, waaronder 404.000 personen die recent naar werk zochten en direct beschikbaar zijn.

Amsterdam
Landelijk is de werkloosheid de het afgelopen jaar met 18 procent gedaald. Op maandbasis komt dat op een daling van 2,2 procent uit.

Ten opzichte van de rest van het land was de daling in Amsterdam iets kleiner. Het aantal WW-uitkeringen daalde eind oktober van 25.448 naar 25.021; een daling van 1,7 procent. Een mogelijke verklaring voor dit verschil is dat de werkgelegenheid in Amsterdam - ook tijdens de crisis - altijd op een redelijk niveau is gebleven.

De daling van het aantal lopende WW-uitkeringen is in Amstedam het sterkst onder jongeren tot 27 jaar. Het afgelopen jaar nam de werkloosheid in deze leeftijdsgroep met 13 procent af.

Voor de crisis
De werkloosheid in Nederland bereikte eind 2008 het laagste punt met 3,6 procent. De jeugdwerkloosheid stond vorige maand op 7,9 procent. Vlak voor de crisis was dit 8,4 procent.

Het aantal lopende WW-uitkeringen ging vorige maand met bijna 8000 omlaag, tot 343.000. Daarmee werd het laagste niveau bereikt sinds december 2012, aldus cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

Met name in de bouw en bij pedagogische beroepen was sprake van een daling, maar bij agrarische beroepen nam het aantal WW-uitkeringen toe.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid sprak over 'geweldig nieuws'. "We zijn op de goede weg, in oktober steeg het aantal werkenden voor de zevende maand op rij terwijl het aantal WW-uitkeringen voor de negende maand op rij daalde.''

Lees ook: FNV wil AOW-leeftijd komende jaren vastleggen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden