Werkloosheid eurozone laagst sinds april 2012

De werkloosheid in de eurozone is in januari gedaald naar het laagste niveau sinds april 2012. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.

Redactie
Vacatures in de etalage van een uitzendbureau. Beeld ANP
Vacatures in de etalage van een uitzendbureau.Beeld ANP

De werkloosheid kwam uit op 11,2 procent van de beroepsbevolking, tegen 11,3 procent in december en 11,8 procent in januari 2014. Economen hadden in doorsnee verwacht dat de werkloosheid 11,4 procent zou bedragen. Volgens Eurostat waren er in januari in het eurogebied 18 miljoen mensen werkloos. Dat zijn er 140.000 minder dan in december en bijna 900.000 minder dan in januari 2014.

De werkloosheid in de gehele Europese Unie zakte in januari naar 9,8 procent, van 9,9 procent een maand eerder. In de gehele EU zitten 23,8 miljoen mensen zonder betaald werk.

De laagste werkloosheid werd gemeten in Duitsland (4,7 procent) en Oostenrijk (4,8 procent). In Griekenland is de werkloosheid met 25,8 procent onveranderd het hoogst. Dat cijfer toont de situatie van november, de meest recente maand waarvoor cijfers beschikbaar zijn. In Nederland bedroeg de werkloosheid in januari 7,2 procent van de beroepsbevolking.

De jeugdwerkloosheid in de eurozone daalde in januari naar 22,9 procent, van 24,3 procent een jaar eerder. Voor de gehele EU werd een jeugdwerkloosheid gemeten van 21,2 procent, ofwel 4,9 miljoen personen jonger dan 25 jaar.

Prijsdalingen zwakken af

Het leven in de eurolanden werd vorige maand opnieuw goedkoper, maar de prijzen daalden minder hard dan in januari, aldus Eurostat.

De inflatie in de eurolanden, de maatstaf voor de ontwikkeling van prijzen, kwam in februari uit op min 0,3 procent. Dat betekent dat goederen en diensten gemiddeld 0,3 procent goedkoper waren dan een jaar eerder. In januari zakte de inflatie nog naar min 0,6 procent.

De prijsdalingen hangen grotendeels samen met de enorme daling van de olieprijs in de tweede helft van 2014. De energieprijzen lagen daardoor bijna 8 procent lager dan in februari vorig jaar. Voedings- en genotsmiddelen werden 0,5 procent duurder.

Eurostat meldt bij de eerste raming geen cijfers van afzonderlijke landen. Vrijdag maakte het Duitse statistiekbureau al bekend dat de inflatie in Duitsland in februari min 0,1 procent bedroeg. In Spanje zakten de prijzen met 1,2 procent, terwijl de inflatie in Italië aantrok tot 0,1 procent.

Graffiti in Athene. In Griekenland is de werkloosheid met 25,8 procent onveranderd het hoogst. Beeld afp
Graffiti in Athene. In Griekenland is de werkloosheid met 25,8 procent onveranderd het hoogst.Beeld afp

Probleemkinderen maken inhaalslag

De industrie van de eurolanden is in februari opnieuw in een zeer matig tempo gegroeid. Voormalige probleemkinderen als Ierland en Spanje toonden daarbij weer een sterke verbetering, terwijl de krimp in de Franse industrie verergerde. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Markit.

De Ierse industrie toonde vorige maand de sterkste groei in ruim vijftien jaar. De werkgelegenheid bij de fabrieken in het land groeide daardoor zelfs in het sterkste tempo sinds het voorjaar van 1998. In Spanje viel de groei weliswaar iets terug ten opzichte van de eerste maand van 2015, maar bleef de vooruitgang zeer sterk.

Nederland, Duitsland en Italië boekten een matige groei, terwijl de activiteit in de Franse, Griekse en Oostenrijkse industrie verder achteruitging. Gemiddeld was de groei in de eurozone even sterk als in januari.

Een straat in Dublin. De Ierse industrie toonde vorige maand de sterkste groei in ruim vijftien jaar. Beeld EPA
Een straat in Dublin. De Ierse industrie toonde vorige maand de sterkste groei in ruim vijftien jaar.Beeld EPA

Nederlandse industrie

De Nederlandse inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, daalde in februari naar 52,2, van 54,1 in januari. Daarmee kwam de groei op het laagste punt uit in vijf maanden. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) hangt de zwakkere vooruitgang vooral samen met de kleinste toename van de nieuwe orders sinds september. De exportorders groeiden in het traagste tempo in zes maanden, aldus de vereniging.

De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk ging voor de veertiende maand op rij omlaag. De werkgelegenheid kromp voor het eerst in elf maanden, al bleef die daling beperkt, aldus de Nevi. Verder gingen de inkoop- en verkoopprijzen opnieuw omlaag en waren de levertijden langer.

Volgens de Nevi is er geen sprake van een echte verzwakking in de Nederlandse industrie, ondanks de minder sterke groei. 'De industrie in Nederland draait op volle kracht. Het groeipatroon van de afgelopen maanden zet zich onverminderd door', stelde hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven in een toelichting op de cijfers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden