Werkloosheid daalt terwijl het aantal uitkeringen stijgt

De werkloosheid in Nederland daalt licht, met een tiende procent van de beroepsbevolking. Dit maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. Tegelijkertijd neemt het aantal uitkeringen toe, zo meldt uitkeringsinstantie UWV.

Ton Damen
Dat het aantal uitkeringen stijgt, heeft meerdere oorzaken. Beeld anp
Dat het aantal uitkeringen stijgt, heeft meerdere oorzaken.Beeld anp

De werkloosheid in Nederland is in januari gedaald van 6,6 procent tot 6,5 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen drie maanden zakte het aantal werklozen met gemiddeld 14.000 per maand. Op dit moment zijn 574.000 personen werkloos, aldus het CBS.

De werkloosheid onder 25- tot 45-jarigen daalt al een jaar lang onafgebroken en kwam vorige maand uit op 4,9 procent. De jeugdwerkloosheid fluctueert de afgelopen maanden, maar lag in januari wel duidelijk lager dan een jaar eerder. In de afgelopen drie maanden is ook de werkloosheid onder 45-plussers gedaald, van 6,6 naar 6,2 procent.

WW-uitkeringen
"De daling van de werkloosheid zet dit jaar opnieuw door, dat stemt positief," zei PvdA-minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in een reactie. "Bijna twee jaar gaan we nu de goede kant op. 45-plussers begeven zich ook vaker op de arbeidsmarkt omdat ze kansen zien. Zij zien weer perspectief. Dat is belangrijk, zeker in een week waarin zoveel mensen slecht nieuws hebben gekregen, zoals de medewerkers van V&D."

Het aantal lopende WW-uitkeringen in Groot Amsterdam steeg in januari licht naar 28.548. Met 974 meer WW-uitkeringen ten opzichte van december is de stijging in Groot Amsterdam met 3,5 procent iets lager dan landelijk, 4,2 procent.

Hoger opgeleiden
Het aantal lopende WW-uitkeringen komt landelijk uit op 465.000 eind januari; bijna 19.000 meer dan in december vorig jaar. In seizoengevoelige sectoren zoals bouwnijverheid, landbouw en uitzendbedrijven nam het aantal uitkeringen het sterkst toe. Ook in januari vorig jaar nam de WW stevig toe ten opzichte van de maand daarvoor.

Van het aantal WW-uitkeringen gaat 42 procent in Amsterdam naar hoger opgeleiden op HBO- en WO-niveau. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde; in heel Nederland gaat 26 procent van het aantal WW-uitkeringen naar hoger opgeleide. Het percentage komt overeen met de samenstelling van de beroepsbevolking in Amsterdam: de stad heeft een bovengemiddeld opleidingsniveau.

Toch aan het werk
Volgens een woordvoerder van het UWV zijn er meerdere redenen waarom het aantal uitkeringen toeneemt, terwijl de werkloosheid daalt. De belangrijkste oorzaak is dat Nederlanders door de nieuwe Wet Werk en Zekerheid, nadat ze nieuw werk hebben, nog drie maanden recht hebben op WW, zonder dat ze het uitgekeerd krijgen. Ze werken, terwijl ze ook nog in de WW-statistieken zitten.

Een tweede reden is dat er werklozen zijn die geen recht hebben op een uitkering. Als zij gaan werken daalt het aantal uitkeringen niet. Een derde oorzaak is, aldus het UWV, de jaarlijkse piek ontslagen aan het einde van het jaar. Tenslotte is het mogelijk dat werklozen werk krijgen, maar geen volledige baan krijgen, waardoor ze recht houden op WW.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden