Werkloosheid blijft dalen, maar niet onder jongeren

Het aantal werklozen is voor de derde maand op rij gedaald. De werkloosheid nam in juli af met 12.000 personen en kwam uit op 8,2 procent van de beroepsbevolking. Dit maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Mirjam Sterk, ambassadeur voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid, constateert echter dat de werkloosheid onder jongeren de afgelopen maand juist licht is gestegen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemt het 'goed nieuws' dat de werkloosheid in juli opnieuw is gedaald. 'De werkloosheid daalt nu al drie maanden achter elkaar. Voor die mensen die een baan hebben gevonden, is dat goed nieuws. Maar we moeten doorzetten, want er zijn nog veel te veel mensen zonder werk.' De minister zei dat vandaag in reactie op de CBS-cijfers.

Er zijn volgens Asscher steeds meer signalen dat het met de economie de goede kant op gaat, maar de internationale spanningen baren wel zorgen. 'Wat deze spanningen betekenen voor de economie en onze arbeidsmarkt is nu nog lastig te voorspellen. Wat we wel al weten is dat de boycot van Rusland ons land - volgens het CBS - ten minste 300 miljoen euro kost. Om die bedrijven die hierdoor worden getroffen te ondersteunen, heeft het kabinet werktijdverkorting mogelijk gemaakt.'

Asscher onderstreept dat de bestrijding van de werkloosheid topprioriteit blijft voor het kabinet. In de begroting voor volgend jaar, die op Prinsjesdag verschijnt, is opnieuw veel aandacht voor het stimuleren van werkgelegenheid, kondigt hij aan.

Jeugdwerkloosheid
Volgens Mirjam Sterk, ambassadeur voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid, is het vooral belangrijk dat het kabinet in september met maatregelen komt om de werkgelegenheid te stimuleren. 'Maar vooral gemeenten, bedrijven en het onderwijs moeten nu aan de slag om de kansen voor jongeren op werk te vergroten', zegt Sterk.

Cijfers
Er zijn nu bijna 50.000 werklozen minder dan een jaar geleden, toen de werkloosheid het hoogste punt bereikte. Ook de werkzame beroepsbevolking is ruim 50.000 personen kleiner dan een jaar geleden, ondanks de recente toename van het aantal werkenden. Vooral tussen november 2013 en maart 2014 trokken veel mensen zich volgens het CBS terug van de arbeidsmarkt.

Uit cijfers van UWV blijkt overigens dat het aantal werkloosheidsuitkeringen in juli licht is gestegen. De afgelopen maand kwam het aantal op 437.000, ofwel 6.000 meer dan in juni. Het aantal WW-uitkeringen groeide naar verhouding het hardst vanuit het onderwijs. In de horeca en de handel daalde het aantal uitkeringen. Regionaal gezien was de toename het grootst in de provincies Drenthe en Friesland.

Ten opzichte van juli 2013 nam het aantal lopende WW-uitkeringen met 42.000 toe, een stijging van 11 procent. Vooral vanuit de sectoren zorg en welzijn, transport en opslag en het openbaar bestuur liep het aantal uitkeringen het afgelopen jaar sterk op.

Mirjam Sterk Beeld ANP
Mirjam SterkBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden