Werkgevers sluiten aan bij bouwprotest

Meerdere werkgeversorganisaties en brancheverenigingen voor de bouwsector hebben aangekondigd mee te doen aan het protest dat aannemers en werknemers uit de bouw, infrastructuur en transportsector volgende week woensdag in Den Haag willen houden.

Vorige week protesteerden boeren op het Malieveld tegen de stikstofregels.Beeld ANP

Bouwend Nederland, MKB-infra, Transport en Logistiek Nederland (TLN), Cumela, VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen ‘zeer sympathiek’ te staan tegenover de demonstratie van actiegroep Grond in Verzet. ‘De nood bij veel bedrijven is hoog door de stikstof- en Pfas-impasse. Het water staat veel ondernemers aan de lippen. Wij zullen steun verlenen en aandacht vragen voor deze belangrijke zaak’, zo is te lezen in de verklaring.

Grond in Verzet wil met het protest op het Malieveld aan de overheid duidelijk maken ‘dat er echt iets moet gebeuren’ aan de regelgeving over stikstof, maar vooral over Pfas. De afkorting Pfas staat voor poly- en perfluoralkylstoffen; door de mens gemaakte chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. 

Door het wijdverbreide gebruik in de industrie komen deze chemicaliën op veel plaatsen toch in de bodem en het grondwater terecht. Sinds er strengere normen gelden om grond te verplaatsen die is vervuild met deze chemische stoffen, komen bouwbedrijven in de problemen.

De organisatoren hebben aangekondigd dat de actie ‘ludiek en publieksvriendelijk’ wordt. “Het is niet de bedoeling om Den Haag plat te leggen of voor heel veel overlast te zorgen,” zei Klaas Kooiker maandag. De aannemer uit Staphorst is een van de initiatiefnemers. De werkgevers en brancheverenigingen overleggen nog met de organisatie over hoe de steun eruit gaat zien. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden