Breaking news

Werkgevers en werknemers bereiken sociaal akkoord

Werkgevers en werknemers hebben een akkoord bereikt over de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid. Het akkoord wordt op dit moment afgestemd met het kabinet. Later vanavond volgt een persconferentie.

Werkgeversvoorman Bernard Wientjes (L) met FNV-voorzitter Heerts in het Mondriaancollege. Beeld ANP

FNV-voorman Ton Heerts en Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW lieten aan het begin van de avond weten dat ze samen een akkoord hebben bereikt. De twee bespreken de uitkomsten nu met premier Mark Rutte, minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), minister Kamp (Economische Zaken), staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) op het Mondriaancollege in Den Haag. Rutte zei bij aankomst dat hij wil proberen er vanavond uit te komen. 'Het zou fantastisch zijn als dat lukt', zei de premier. Hij kondigde wel aan dat er nog echt onderhandeld gaat worden.

Ook Wientjes stelde dat er op 'een aantal punten' nog echt onderhandeld moet worden tussen de sociale partners enerzijds en het kabinet aan de andere kant. 'It takes three to tango, dus we moeten wel even afwachten of we met het kabinet ook zo ver komen', aldus Wientjes. Heerts sprak de verwachting uit dat werkgevers en werknemers er met het kabinet uit kunnen komen.

'Heel goed nieuws'
Asscher toonde zich optimistisch en noemde het onderlinge akkoord tussen de sociale partners 'heel goed nieuws'. Ook staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) zei dat hij zeker optimistisch is.

De onderhandelingen raakten vandaag in een stroomversnelling nadat de Volkskrant vanmorgen bekendmaakte dat er een principeakkoord was bereikt over de WW. De werkloosheidsuitkering blijft op maximaal drie jaar. De overheid betaalt de uitkering twee jaar, werknemers en werkgevers nemen zelf het derde uitkeringsjaar voor hun rekening.

Daarnaast wordt de geplande versobering van het ontslagrecht in verband met de hoge werkloosheid uitgesteld tot een datum die in het sociaal akkoord wordt opgenomen. Welke datum is nog niet bekend. Verder willen de sociale partners dat de kabinetsplannen voor de vrijwillige nullijn in de zorg en het verplichte quotum voor arbeidsgehandicapten van tafel gaan.

3 procent
Werkgevers en werknemers overleggen officieel sinds 15 maart over een sociaal akkoord. Heerts en Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW zochten samen naar alternatieven voor bezuinigingsplannen van het kabinet. Aanvankelijk wilde het kabinet een resultaat voor 1 april, maar de sociale partners bleken meer tijd nodig te hebben.

Nadat het sociaal akkoord is bereikt, wil het kabinet onderhandelen met de oppositie over aanvullende bezuinigingsmaatregelen voor 2014. De steun van enkele oppositiepartijen is nodig omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Voor 1 mei moet het kabinet aan Brussel laten weten hoe het begrotingstekort volgend jaar onder de 3 procent blijft. Daarvoor presenteerde premier Rutte begin maart al een aanvullend bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro.

(VLNR) Voorman Bernard Wientjes van VNO-NCW, FNV-voorzitter Ton Heerts en minister Henk Kamp van Economische Zaken voor aanvang van een gesprek over het sociaal akkoord. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.