Werkgevers: cao-lonen 1,5 procent omhoog

De cao-lonen gaan dit jaar met ongeveer 1,5 procent omhoog. Dat voorspelt werkgeversvereniging AWVN dinsdag op basis van gemaakte cao-afspraken en lopende onderhandelingen met vakbonden.

Redactie
Schoonmakers doen mee aan een manifestatie in het Zijdebalen TheaterUtrecht voor een verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Beeld anp
Schoonmakers doen mee aan een manifestatie in het Zijdebalen TheaterUtrecht voor een verbetering van de arbeidsvoorwaarden.Beeld anp

Volgens de organisatie zijn er al voor ruim 1 miljoen werknemers cao-afspraken gemaakt dit jaar. Daar is een gemiddelde loonstijging van 1,2 procent op jaarbasis uitgekomen. 'Gegeven de iets oplopende trend in het cao-overleg komt AWVN uit op een voorspelling van 1,5 procent voor het gehele jaar', aldus de vereniging.

AWVN noemt de eis van vakbond FNV van 3 procent loonsverhoging onrealistisch. 'Werkgevers begrijpen dat werknemers, na enkele jaren van koopkrachtverlies, meer hechten aan een hogere contractloonstijging. Maar het kan niet zo zijn dat de rekening van de recessie en het door de overheid veroorzaakte koopkrachtverlies eenzijdig bij werkgevers wordt neergelegd.'

'Confrontatiekoers'
De door vakbonden gehanteerde 'confrontatiekoers met stakingen' is volgens de werkgeversorganisatie contraproductief, slecht voor het bedrijfsleven en voor de werkgelegenheid.

Dit jaar moeten ongeveer 425 collectieve contracten worden vernieuwd voor bijna 3 miljoen werknemers. AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers en betrokken bij het merendeel van de cao's en arbeidsvoorwaardenregelingen.

FNV laat weten vast te zullen houden aan een looneis van 3 procent. 'AWVN hoopt dat ze uitkomen op 1,5 procent. Maar die koopkrachtverbetering is voor ons een heel belangrijk punt. Het is goed voor het vertrouwen en een ondersteuning voor het lichte economische herstel dat we hebben', aldus een woordvoerster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden