'Werken voor Propria Cures levert je financieel niets op'

Het Amsterdams studentenweekblad Propria Cures bestaat 125 jaar. Ter ere van dit jubileum wordt het boek 'Het gezicht van Propria Cures 1890-2015' van Bob Polak uitgebracht.

Redacteuren van Propria Cures, onder wie gastredacteur Theo van Gogh en Theodor Holman, voorafgaand aan een kort geding in 1990 aangespannen door Jenny Goeree. Het weekblad had seksadvertenties geplaatst met het telefoonnummer en een foto van Goeree.Beeld anp

Oud-redacteur Bob Polak - zelf redacteur van 1973 tot 1975 en destijds twintiger - heeft voor het jubileum een overzicht gemaakt van de roemruchte historie van Propria Cures. Het blad, dat eens in de twee weken verschijnt, publiceert vooral over kunst, cultuur, universiteitszaken en media. Het blad was vooral in de eerste helft van de 20ste eeuw toonaangevend.

Leidraad in het boek zijn de 'intree-' en 'uitlui-stukjes' - geschreven door aan- en aftredend redacteuren - die een beeld geven van de verschillende periodes in de geschiedenis van het blad. Verder is het boek aangevuld met foto's.

Sinds de oprichting schreven 375 redacteuren voor het tijdschrijft, dat vaak werd beschuldigd van godslastering en schending van de zeden. Volgens Polak is Propria Cures, dat 'zorg voor je eigen zaken' betekent, 'de horzel in de pels van de maatschappij'. Het blad was een podium voor menig bekend schrijver: Hella S. Haasse, Mensje van Keulen, Tim Krabbé en Paroolcolumnist Theodor Holman waren allen enige tijd redacteur.

Lawaaiige periode
Polak bracht de interne strijd bij het NRC Handelsblad aan het licht. Hij schreef vooral onder het pseudoniem Wim Klinkenberg, in die tijd voorzitter van de Vereniging van Journalisten. 'We publiceerden stukken over ruzies, conflicten en mensen die waren gepasseerd. Ik had informanten die mij tips gaven.'

'Het was een lawaaiige periode, samen met Henk Spaan en Reinjan Mulder. Zo kwam kunstenaar Aat Veldhoen in 1975 met een pornografische print waarop koningin Juliana en oud-minister Joop den Uyl met een ezel stonden afgebeeld. Onze eigen drukker weigerde de print af te drukken, dus verschenen we met twee lege pagina's. We zijn toen op zoek gegaan naar een nieuwe drukker die het gelukkig niet zo'n probleem vond en zo kregen we de print in een latere editie alsnog in het blad.'

Lucratieve business
Polak ging na zijn tijd bij het blad aan de slag bij de Haagsche Post en werkte daarna nog een aantal jaar als recensent en columnist bij Het Parool. 'Werken voor het blad levert je financieel niets op maar het is een lucratieve business,' aldus Polak.

Krantenredacties hielden Propria Cures goed in de gaten, waardoor veel redacteuren aan carrières in de journalistiek konden beginnen. De traditie dat Propria Cures talent voortbrengt zet zich voort, zij het mondjesmaat. Van de recentelijk afgetreden Propria Cures redacteur Nina Polak (1986, geen familie) verscheen onlangs haar eerste roman 'We zullen niet te pletter slaan'.


Morgen viert Propria Cures zijn 125-jarige bestaan in de Academische club te Amsterdam.

Lees dit weekend (17/18-1) meer in Het Parool: 'Is Propria Cures met een oplage van 1.000 exemplaren op sterven na dood?'

Bob Polak in zijn tijd als hoofdredacteurBeeld Bob Polak
De cover van het 125-jarige jubileumboekBeeld Propria Cures
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden