Update

'Werkdruk beveiligers Schiphol nog steeds te hoog'

Schiphol zet moedwillig te weinig beveiligers in om passagiers te controleren. Daardoor ontstaan lange wachtrijen en loopt de werkdruk onder beveiligers die reizigers en handbagage controleren te hoog op.

Beveiligingspersoneel op Schiphol bij een van de centrale securitypunten. Beeld anp
Beveiligingspersoneel op Schiphol bij een van de centrale securitypunten.Beeld anp

Volgens vakbond FNV blijkt dit uit een eigen enquête onder de beveiligers. "Dit kan niet zo doorgaan," aldus de bond.

FNV ruziet al jaren met Schiphol en beveiligingsbedrijf G4S over de werkdruk onder beveiligers. Zeker sinds de luchthaven vorig jaar zomer overstapte op centrale controles van passagiers en bagage, in plaats van controle aan de gate. Door de controles te concentreren op vijf punten is volgens Schiphol minder personeel nodig en worden wachttijden korter.

Onderbezetting
Uit een enquête onder beveiligers en een analyse van tweets van wachtende passagiers concludeert FNV dat er sprake is van 'doorgeschoten bezuinigingen' en dat door 'managementproblemen' werknemers in de knel komen. Ook passagiers zijn volgens de bond de dupe van de nieuwe opzet, omdat door het personeelstekort lange wachtrijen ontstaan.

Schipholtopman Jos Nijhuis wees vorige maand de onderbezetting bij de Marechaussee - die na de veiligheidscontrole de paspoorten controleert - aan als oorzaak voor die rijen. Nijhuis eiste toen direct maatregelen van het kabinet, om 'een hete zomer' te voorkomen.

Arbeidsomstandigheden
FNV eist nu dat de sanering wordt teruggedraaid en dat Schiphol weer evenveel beveiligers inzet als voorheen.

Ook moeten de arbeidsomstandigheden worden verbeterd. Beveiligers zouden vaker pauze moeten kunnen nemen en de werkomstandigheden in de aparte ruimtes, waarin beelden van de bagagescanners worden beoordeeld, moeten worden verbeterd.

Volgens Schiphol wordt al door TNO onderzoek gedaan naar de arbeidsomstandigheden van de beveiligers. "Het is een herhaling van een onderzoek dat vijf jaar geleden heeft plaats gevonden," zegt een woordvoerder van de luchthaven. "We willen vergelijken hoe de nieuwe werksituatie met centrale security ten opzichte van de oude werksituatie is."

Schiphol wacht met een reactie op de aantijgingen van FNV tot dat rapport klaar is, medio volgende maand. "Op basis daarvan zulen we in gesprek gaan met de beveiligingsbedrijven en vakbonden. De ervaringen van de beveiligers uit de FNV enquête nemen we in die gesprekken mee."

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden