'Werk NZ-lijn voorlopig staken'

Foto Gertjan Dikken Beeld
Foto Gertjan Dikken

AMSTERDAM - Bewoners van de Vijzelgracht nabij de lekkende diepwanden van de Noord/Zuidlijn eisen in een nieuw geding dat het werk aan de metro voorlopig niet wordt hervat. Dit zegt Jan Monasso, woordvoerder van de bewonersverenigingen rond de Vijzelgracht. ''Het blijkt dat de bouwers en de gemeente de risico's van lekkage en verzakkingen niet in de hand hebben.''

De lekkage in de diepwanden voor station Vijzelgracht van de Noord/Zuidlijn was dit weekeinde nog niet verholpen. Monasso wijst erop dat de bouwers al een week bezig zijn het lek te dichten. Volgens het Projectbureau Noord/Zuidlijn zijn de bouwers er vannacht wél in geslaagd de lekkage te verhelpen. Volgens Monasso zijn de bewoners bang dat er meer ellende komt. ''Het water lekt door een kier op twaalf meter diepte. Wat gebeurt als ze verder graven?''

Vorige week eisten de bewoners in een ander kort geding dat de extreme overlast stopt.
De bewoners van de wevershuizen Vijzelgracht 24 en 26, wier woningen vrijdag door verzakkingen onbewoonbaar werden verklaard, mochten vanmorgen nog steeds hun huizen niet in. Vanmiddag om vijf uur is er een informatiebijeenkomst voor buurtbewoners. De lekkage, veroorzaakt door een verkeerde voeg tussen twee betonnen panelen, is gedicht door series injecties met tweecomponenten kunsthars.

Dit weekeinde stroomde volgens de woordvoerder van het Projectbureau Noord/Zuidlijn door een ander lek nog water aan de overkant van de verzakte huizen, tussen de Fokke Simonszstraat en de Nieuwe Looiersstraat. Daar was vorige week maandag de eerste lekkage ontstaan. De bouwers hoopten dat lek snel te dichten, zodat de gemeente het niet nodig vond bewoners en de pers te waarschuwen.

Dinsdagavond merkten bewoners dat er iets aan de hand was, omdat de bouwers tot vier uur 's nachts doorwerkten. Woensdag meldde het Projectbureau dat inderdaad sprake was van een lek, terwijl wethouder Tjeerd Herrema in een besloten vergadering de gemeenteraad inlichtte. Donderdag werd alarm geslagen, toen de bewoners van de Vijzelgracht aan de zijde van Derde Weteringdwarsstraat door verzakkingen hun huis niet meer in konden. Monasso: ''Het computersignaleringssysteem heeft gefaald. Dat is duidelijk.'' Gesproken werd van 'een tweede lekkage', die echter werd veroorzaakt door eenzelfde foute voeg.

De metrolijn telt zeker nog drie van die verkeerde voegen, waar volgens de bouwers altijd een klein risico van lekkage blijft bestaan. Het Projectbureau onderzoekt nog hoeveel het er precies zijn. (TON DAMEN)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden