Wereldwijde felicitaties voor paus Franciscus I

De felicitaties voor de nieuwe paus, de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio, aartsbisschop van Buenos Aires, stroomden vanavond binnen. De nieuwe paus besloot de naam Franciscus I aan te nemen.

null Beeld anp
Beeld anp

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Franciscus I vandaag zijn beste wensen overgebracht. Hij noemde de nieuwgekozen Argentijnse paus "een voorvechter van de armen en de meest kwetsbaren onder ons".

"Als eerste paus van het Amerikaanse continent is zijn uitverkiezing ook een teken van de kracht en vitaliteit van een regio die onze wereld steeds meer vormgeeft. Met miljoenen Latijns-Amerikanen delen wij in de Verenigde Staten de vreugde van deze historische dag", aldus Obama.

Europese Unie
Vanuit Europese hoek werd de paus eveneens gefeliciteerd. EU-president Herman Van Rompuy en commissievoorzitter José Manuel Barroso wensten de Argentijn "een lang en gezegend pontificaat, dat uwe heiligheid en de katholieke kerk in de gelegenheid stelt om de fundamentele waarden van vrede, solidariteit en menselijke waardigheid te verdedigen en te bevorderen".

Rutte
Premier Mark Rutte noemde het indrukwekkend te zien hoe miljoenen katholieken over de hele wereld het proces hebben gevolgd. "Dat toont aan hoe belangrijk de rol is die de roomskatholieke kerk speelt in het leven van veel mensen", aldus Rutte.

Hollande
Ook de Franse socialistische president François Hollande stond erop aan Franciscus I zijn felicitaties over te maken. "Frankrijk, trouw aan aan zijn universele principes van vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid (...), zal de vertrouwensvolle dialoog voortzetten die het altijd met de Heilige Stoel heeft onderhouden".

Merkel
"Ik ben vooral blij voor de de christenen in Latijns-Amerika, die nu voor de eerste keer iemand van hen aan het hoofd van de katholieke kerk krijgen aangesteld", zo verklaart de Duitse christendemocratische bondskanselier Angela Merkel. Voorts feliciteert ze de paus en wenst ze hem veel kracht en gezondheid toe.

Rutte
De Nederlandse rechtsliberale premier Mark Rutte noemde het ten slotte indrukwekkend om te zien hoe miljoenen katholieken over de hele wereld het proces hebben gevolgd. "Dat toont aan hoe belangrijk de rol is die de roomskatholieke kerk speelt in het leven van veel mensen", aldus Rutte.

Elio Di Rupo
Ook onze eigen eerste minister Elio Di Rupo heeft in naam van de federale regering de nieuwe paus gefeliciteerd met zijn aanstelling. In een kort persbericht zegt de premier dat paus Franciscus I onder meer een antwoord moet bieden "op de hoop en verwachtingen van katholieken overal ter wereld, in een samenleving in volle verandering". Di Rupo wenst de 266ste paus veel succes bij het uitvoeren van zijn functie.

Ban Ki-moon
Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft eveneens Franciscus I "hartelijk gefeliciteerd" met zijn verkiezing tot paus. De Zuid-Koreaan onderstreept dat het Vaticaan en de VN "talrijke doelen delen", zoals het bevorderen van vrede, sociale gerechtigheid en mensenrechten en de bestrijding van armoede en honger.

Italiaanse president Giorgio Napolitano
In Italië is eveneens positief gereageerd op de verkiezing van de Argentijn Jorge Mario Bergoglio tot nieuwe paus. Meteen na zijn eerste toespraak roemden commentatoren zijn "sympathieke" Italiaans. Ook benadrukken Italiaanse media dat de vader van de nieuwe paus in Italië is geboren, in de bubbelwijnstad Asti. De bisschoppen van de regio Umbrië, waar Assisi ligt, merken met vreugde op dat voor het eerst een paus de naam draagt van hun belangrijkste heilige. De Heilige Franciscus van Assisi is, samen met de Heilige Catherina van Siena, schutspatroon van Italië.

President Giorgio Napolitano was "geëmotioneerd" door de "eenvoud" waarmee de nieuwe paus zich voor het eerst richtte tot de Italianen, aldus persbureau ANSA.

President Argentinië
President Cristina Fernández van Argentinië wenste haar landgenoot hem in naam van het Argentijnse volk een "vruchtbaar" pontificaat toe, met zijn ,"grote verantwoordelijkheden voor gerechtigheid, gelijkheid, broederschap en vrede".

Venezuela
De interim-president van Venezuela is ervan overtuigd dat de pas overleden Venezolaanse president Hugo Chavez bij Christus een goed woordje gedaan heeft voor de kersverse Argentijnse paus Franciscus, zo zei hij vandaag zelf. "We weten dat onze leider tot dergelijke hoogtes reikte en momenteel voor Christus staat. Hij moet wat invloed hebben uitgeoefend voor een Zuid-Amerikaanse paus", zei Maduro in Caracas. Volgens hem moet Christus gezegd hebben: "Wel, het is de beurt aan Zuid-Amerika".

Jezuïten
De Belgische jezuïetengemeenschap reageert verbaasd en geëmotioneerd op de verkiezing van "hun" Jorge Mario Bergoglio tot paus. "We geloofden het eerst niet. We zijn volledig verrast en overdonderd", reageert Albert Schmitz van het Huis Sint-Pieter in Louvain-la-Neuve. Ook de Nederlandse Jezuïeten zijn blij dat voor het eerst een Jezuïet het tot paus schopt.

Net als Schmitz wijst ook Paul Mayence van de Heilig Hart-gemeenschap in Charleroi op de sobere levensstijl van kersvers paus Fransiscus I. Als bescheiden man heeft hij geen auto en neemt hij het openbaar vervoer. Beide Jezuïten spreken van "een man die erg dicht bij het volk staat en die enorm veel aandacht heeft voor de armoede". "Hij zal zeker veel doen voor de armen. Zijn activiteiten zouden de politieke wereld moeten beïnvloeden", aldus Schmitz, die ook hoopt op een nieuwe stijl voor de curie. "We gaan morgen toch een glaasje drinken op de gezondheid van de nieuwe paus", aldus Schmitz. Ook de Nederlandse Provincie der Jezuïeten reageert opgezet. "Een opsteker en een eer voor de Jezuïten", klinkt het daar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden