Wereldwijd doden en gewonden tijdens jaarwisseling

Over de hele wereld is het nieuwe jaar 2015 begroet met uitgelaten feesten. Maar de feestvreugde komt niet zonder prijs: wereldwijd vielen er doden en gewonden bij ongelukken en uit de hand gelopen nieuwjaarsvieringen.

Een Chinese man bidt bij de plaats waar tientallen mensen om het leven kwamen tijdens oudejaarsnacht in Shanghai. Beeld getty
Een Chinese man bidt bij de plaats waar tientallen mensen om het leven kwamen tijdens oudejaarsnacht in Shanghai.Beeld getty

In de Chinese stad Shanghai kwam het tijdens de viering tot een tragedie met zeker 36 doden en 47 gewonden. Op een oeverpromenade was een enorme mensenmassa samengekomen. Rond 25 minuten voor de jaarwisseling brak er paniek uit. In het gedrang werden mensen vertrapt.

Volgens sommige ooggetuigen had iemand nagemaakt geld uit ramen van gebouwen aan de oeverpromenade gegooid. Toen mensen probeerden de nepbankbiljetten op te rapen, kwamen de eerste personen ten val. 'Er waren gewoon te veel mensen', aldus een overlevende. Doordat de mensenmassa te dik op elkaar gepakt zat, konden hulpverleners in eerste instantie niet bij de slachtoffers komen.

Inwoners van Shanghai plaatsen bloemen en kaarsen bij de plek waar op oudejaarsnacht 36 mensen omkwamen. Beeld ap
Inwoners van Shanghai plaatsen bloemen en kaarsen bij de plek waar op oudejaarsnacht 36 mensen omkwamen.Beeld ap

Doden in Duitsland en Denemarken

Ook in Berlijn was het zo druk bij het concert bij de Brandenburgse Poort dat de organisatoren al uren voor middernacht de toegang moesten beperken. Honderdduizenden feestgangers zagen zesduizend vuurpijlen opstijgen bij het symbool van de eenheid van Duitsland. In andere delen van de hoofdstad was de sfeer grimmiger. Bij botsingen met jongeren raakten veertien agenten gewond.

Vuurwerk eiste ook dit jaar weer zijn tol. Zo kwamen bijvoorbeeld zowel in Duitsland als in Denemarken drie mensen om het leven. Ook waren er in Duitsland tal van branden die mogelijk zijn veroorzaakt door vuurwerk.

Vuurwerk in München, Duitsland. Beeld epa
Vuurwerk in München, Duitsland.Beeld epa

Bandende auto's in Frankrijk

In Frankrijk zijn rond de jaarwisseling 940 auto's in brand gestoken. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Parijs bekendgemaakt. 'Traditioneel' komt het fenomeen in voorsteden van Parijs en in de regio rond Straatsburg veel voor.

Het aantal is ten opzichte van vorig jaar met 12 procent afgenomen: toen werden nog 1061 auto's in brand gestoken. Maar de 940 verbrande voertuigen van deze jaarwisseling 'zijn nog steeds veel te veel', aldus de woordvoerder van het ministerie volgens de krant Le Parisien.

Er zijn in Frankrijk dit jaar geen ernstig gewonden gevallen door vuurwerk. De afgelopen dagen is tijdens tal van politieacties alleen al in de regio Elzas twee ton illegaal vuurwerk in beslag genomen.

De Champs-Elysees in Parijs tijdens de jaarwisseling. Beeld getty
De Champs-Elysees in Parijs tijdens de jaarwisseling.Beeld getty

Canada

In Canada zijn zeker vijf mensen gewond geraakt bij een schietpartij op een nieuwjaarsfeest in de stad Calgary. De plaatselijke politie meldde dat op oudejaarsnacht twee mensen door kogels levensgevaarlijk gewond raakten. Drie tot vijf mensen liepen minder ernstige verwondingen op. Op de house party waren tientallen mensen afgekomen.

De schietpartij volgt op een drama in dezelfde provincie. Maandagavond schoot een 53-jarige depressieve man zes volwassenen en twee kinderen dood in Edmonton, ten noorden van Calgary.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden