Wereldprimeur: vrouw (83) krijgt 3D-geprinte kaak

Een 83-jarige vrouw heeft met de vervanging van haar onderkaak afgelopen zomer een medische wereldprimeur beet. Het is namelijk voor het eerst dat een 3D-geprinte onderkaak bij een patiënt is ingebracht.

ANP/Redactie
Ziekenhuispersoneel in in het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen. © ANP Beeld
Ziekenhuispersoneel in in het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen. © ANP

Dat maakte de Universiteit van Hasselt (België) vandaag bekend. In de primeur hadden ook Nederlandse wetenschappers een aandeel.

De onderkaak van de hoogbejaarde vrouw was ernstig geïnfecteerd, waardoor verwijdering noodzakelijk was. Met de leeftijd van de patiënte in het achterhoofd, werd voor een op maat gemaakt implantaat gekozen in plaats van 'klassieke' microchirurgische hersteloperaties, die lang kunnen duren en risicovoller zijn. Door de vervanging van de kaak werden slik- en kauwbewegingen en een vrije ademhalingsweg behouden.

Zwaarder
Het is het eerste op maat gemaakte implantaat ter wereld ter vervanging van een gehele onderkaak. Ook de manier waarop de kaak is geproduceerd, door middel van 3D-printing van titaniumpoeder, is uniek. De methode werd ontwikkeld door onderzoeksinstituut BIOMED van de Universiteit Hasselt, in samenwerking met onder meer chirurgen van het Orbis Medisch Centrum Sittard-Geleen en de bedrijven Xilloc Medical BV uit Maastricht en Cam Bioceramics BV uit Leiden.

Het implantaat is iets zwaarder dan een natuurlijke kaak, maar volgens de wetenschappers is dat niet storend. Doordat de kaak door middel van 3D-printing was vervaardigd, duurde het slechts enkele uren voordat die klus was geklaard. Bij andere methoden duurt het enkele dagen voordat een implantaat klaar is.

Revolutie
'Computertechnologie gaat een ware revolutie veroorzaken in de medische wereld. We moeten alleen nog leren ermee om te gaan', zegt professor Jules Poukens van BIOMED. 'In de toekomst zullen dokter en ingenieur samen aan de ontwerpcomputer en de operatietafel staan. Dat is pas echt vernieuwend.' Volgens de Universiteit Hasselt worden de zogeheten 'patiëntspecifieke implantaten'' in de toekomst steeds vaker gebruikt.

De patiënte onderging de operatie in juni vorig jaar in het ziekenhuis in Sittard-Geleen. De vrouw kon een dag later al nagenoeg normaal praten en slikken. Het genezingsproces duurde volgens de onderzoekers wel iets langer, maar verliep door de juiste antibiotica ook voorspoedig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden