Aldus

Wereldmuggendag: ‘Van de 3000 soorten leven er maar 5 in Amsterdam’

Op Wereldmuggendag bellen we met Piet Ver­donschot (64), bijzonder hoogleraar aan de UvA, gespecialiseerd in stekende insecten.

Beeld shutterstock

Was u al bekend met de Wereld­muggendag?

“Nee, nooit van gehoord. Maar de dag heeft een goede aanleiding: de ontdekking in 1897 dat muggen malaria overbrengen. En malaria is nog ­altijd de grootste killer op aarde.”

Waarom bestaat de mug eigenlijk nog?

“Het is een hoogontwikkeld dier, erg perfectionistisch. Een geniaal organisme, dat zich al 200 tot 250 miljoen jaar goed weet aan te passen aan de omstandigheden. De mug weet ­precies waar en hoe te overleven. Ze spelen een rol in de voedselketen, omdat de muggenlarven in het water worden gegeten door vissen en de volwassen muggen door vogels en vleermuizen. Tegelijkertijd kunnen muggen bijna nergens tegen: ze hebben een hekel aan wind, aan een lage luchtvochtigheid, noem maar op. Het zijn slimme zwakkelingen.”

Is de mug het minst populaire dier op aarde?

“Daar is volgens mij geen onderzoek naar gedaan, maar ik zou denken dat dieren waar je meteen dood van gaat nóg minder populair zijn. Giftige slangen en spinnen bijvoorbeeld.”

Hoeveel soorten muggen zijn er?

“Wereldwijd tussen de 3000 en 4000, in Nederland tussen de 36 en 40 soorten en in Amsterdam misschien vier of vijf. Mijn specialisme, de huissteekmug, houdt erg van stilstaand water, in potjes, bakjes, plasjes en dakgoten – in stedelijke gebieden zie je dus vooral veel muggen in de oudere, rommeliger wijken.”

Hoe houd ik de mug van mijn lijf?

“Je kunt middelen met Deet erin gebruiken, maar dat spul kun je beter niet aanraken of opeten – ik ben er niet zo van. Het is heel simpel: plaats horren in je slaapkamer.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden