Wereldmachten hoopvol na 'constructief' overleg met Iran

Superlatieven kwamen donderdag tekort om het overleg tussen Iran en de wereldmachten over het Iraanse kernprogramma te typeren. Het overleg vond plaats aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De Britse minister William Hague noemde 'toon en geest' van het overleg 'extreem goed', terwijl zijn Iraanse collega Javad Zarif het had over 'zeer constructief'.

redactie
De ministers van Buitenlandse Zaken van Amerika, John Kerry, en Iran, Javad Zarif, aan één tafel. Beeld ap
De ministers van Buitenlandse Zaken van Amerika, John Kerry, en Iran, Javad Zarif, aan één tafel.Beeld ap

Zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry bevestigde dat Iran een andere toon aansloeg dan voorheen, maar waarschuwde dat nog veel werk verzet moet worden. Tussen de bedrijven door had Kerry een kort onderonsje met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. Zo'n ontmoeting tussen Iraanse en Amerikaanse ministers had sinds 2007 niet plaatsgevonden.

Zowel Iran als de VS geven aan de impasse te willen doorbreken. 'Ik ben tevreden met deze eerste stap', zei Zarif na afloop van zijn gesprek met Kerry. 'Nu moeten we kijken of we onze positieve woorden met serieuze daden kunnen combineren, zodat we vooruit kunnen.'

Inzet Iran: alle sancties moeten worden opgeheven
De inzet van Iran is helder: alle sancties tegen het land moeten worden opgeheven. De diverse strafmaatregelen van de VN-Veiligheidsraad, de VS en de EU schaden de economie van het land ernstig. Zo is de olie-export met 60 procent gekelderd.

Of deze daadwerkelijk worden opgeheven, hangt af van de verdere onderhandelingen, maar de volgende bijeenkomst is in ieder geval wel al op korte termijn.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton liet weten dat de partijen op 15 en 16 oktober verder praten in Genève. Ze noemde het gesprek 'substantieel' en liet weten dat in een periode van een jaar mogelijk al resultaten kunnen worden behaald.

Charmeoffensief president Rohani
Aan de bijeenkomst ging een charmeoffensief vooraf van de nieuwe Iraanse president Hasan Rohani, die liet weten een akkoord te willen bereiken over het Iraanse nucleaire programma. Behalve de VS en Iran zijn Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland aangeschoven.

Amerikaanse diplomaten verwachten niet dat tijdens de ontmoeting meteen alle struikelblokken worden weggenomen. 'We zijn hoopvol dat we verder kunnen op het pad voorwaarts', lieten ze wel weten.

Kerry benadrukte dat Iran eerst moet bewijzen dat het geen atoombommen probeert te maken en de VS willen precies weten wat het land dan wel met zijn kernprogramma doet. Tot die tijd blijven de sancties van kracht, aldus de Amerikaanse minister.

Iran heeft altijd benadrukt dat het alleen vreedzame bedoelingen heeft zoals energieopwekking, maar vooral het Westen heeft daar ernstige bedenkingen bij. Onder het bewind van de vorige president, Mahmoud Ahmadinejad, raakten de verhoudingen ernstig bekoeld.

Zijn meer gematigde opvolger Hasan Rohani gooide het roer om. Hij begon kort na zijn aantreden in augustus van dit jaar een charmeoffensief om duidelijk te maken dat hij een akkoord wil bereiken. Volgens hem moet dat in 3 tot 6 maanden mogelijk zijn. Echte concessies heeft hij echter nog niet gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden