Wereldleiders praten met kerst over terreur en vluchtelingen

De kerstdagen zijn reden voor politieke en kerkelijke leiders om terug te blikken op het jaar. In de kersttoespraken van 2015 spraken de wereldleiders vooral over terreur, vluchtelingen en Islamitische Staat.

redactie
Michelle en Barack Obama Beeld afp
Michelle en Barack ObamaBeeld afp

Obama's filmpje

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle riepen de Amerikanen op tot eenheid, alsof ze een grote familie vormen, en om blijk te geven van medeleven. De twee spraken in hun in Hawaï opgenomen boodschap vooral over militairen. 'Elke dag doen de moedige mannen en vrouwen van ons leger hun taak om ons te beschermen.'

Eerder deze week had Obama al laten weten dat hij rond kerst voor de vervolgde christenen in de wereld bidt. Door de opkomst van Islamitische Staat (IS) moeten christenen hun geloof en vieringen soms stil houden, aldus de Amerikaanse president. 'In sommige delen van het Midden-Oosten, waar eeuwenlang kerkklokken hebben geluid met kerst, zal het dit jaar stil zijn.'

Paus wil vrede in Israël

Paus Franciscus riep vrijdag in zijn kerstboodschap op tot vrede in het Midden-Oosten. Precies daar waar Jezus op de wereld kwam als vleesgeworden zoon van God, gaan spanningen en geweld verder, zei het hoofd van de katholieke kerk in zijn toespraak vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. 'Mogen Israëli's en Palestijnen hun dialoog hervatten en tot een overeenkomst komen die het beide volken mogelijk maakt in harmonie samen te leven', aldus de paus.

De paus sprak ook de hoop uit op een vroegtijdig einde van het wapengeweld in Syrië. De paus herinnerde ook aan de slachtoffers van de terreuraanslagen.

Paus Franciscus. Beeld photo_news
Paus Franciscus.Beeld photo_news

'IS is Herodes'

Een andere kerkleider sprak zich wat specifieker uit over terreur. De leider van de Anglicaanse kerk zei vrijdag dat Islamitische Staat de 'moderne Herodes' is, waarmee hij verwees naar de meedogenloze koning in het geboortejaar van Jezus.

'Ze haten verschillen, of het nu moslims zijn die anders denken, yezidi's of christenen en het is door hun toedoen dat christenen uitgeroeid dreigen te worden in de regio waar het christelijk geloof begon.' Volgens bisschop Justin Welby zet Islamitische Staat aan tot een 'spoor van angst, geweld, haat en onderdrukking'.

Bisschop Justin Welby Beeld getty
Bisschop Justin WelbyBeeld getty

Kerstrede koning

Willem-Alexander sprak indirecter over de veranderingen in de wereld. 'De aanslagen in Parijs liggen nog vers in ons geheugen. In de regio's om ons heen zijn grote groepen mensen door terreur en geweld op drift geraakt. Zij zoeken ook in Nederland een veilig heenkomen en een kans op een beter leven', zei de koning in zijn kerstrede die vrijdag werd uitgezonden.

'De complexe wereld waarin wij leven stelt ons niet voor moeilijker uitdagingen dan waarmee generaties vóór ons te kampen hadden. Natuurlijk willen we beschermen wat ons dierbaar is. We hoeven onze angst niet weg te stoppen of te ontkennen. Maar we moeten hem ook niet de teugels van ons leven in handen geven en onze samenleving erdoor laten beheersen', aldus de koning.

Koning Willem-Alexander. Beeld anp
Koning Willem-Alexander.Beeld anp

Christelijke boodschap Cameron

'Omdat zij gevaren trotseren, hebben wij vrede', zo prees de Britse premier David Cameron in zijn kerstboodschap de Britse militairen die in Irak en Syrië strijden tegen Islamitische Staat. In zijn boodschap noemt Cameron Jezus de 'vredesprins' en hamert hij erop dat Groot-Brittannië als christelijk land nooit mag vergeten waar Jezus' geboorte voor staat: 'vrede, genade, welwillendheid en bovenal hoop'. Juist vanwege deze christelijke waarden is Groot-Brittannië 'een succesvol thuis geworden voor mensen van alle religies en van hen zonder geloof', aldus de premier.

De kerstwens met christelijke boodschap kwam Cameron op kritiek in eigen land te staan. Zo zegt de National Secular Society, een vereniging van humanistische vrijdenkers: 'Cameron moet bedenken dat hij geen leider van christenen is, maar dat hij de premier is van een diverse, multireligieuze en in toenemende mate niet-gelovige natie. Politieke leiders moeten leiden, geen theologie bedrijven.'

David Cameron. Beeld AP
David Cameron.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden