Update

Wereldhandel groeit minder hard dan verwacht

De wereldhandel zal dit jaar, met dank aan tragere economische groei, minder hard stijgen dan verwacht. Nadat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de voorspelling al had bijgesteld van 5,3 naar 4 procent, rekent de WTO nu op 3,3 procent. Ook de voorspelling voor volgend jaar valt met 4 procent lager uit dan eerder becijferd.

WTO-directeur Roberto Azevedo.Beeld ap

'We verwachten dat de handel het langzame herstel zal voortzetten, maar met de langzame herstellende economie en aanhoudende geopolitieke spanningen kan deze trend gemakkelijk worden ondermijnd', zegt WTO-directeur Roberto Azevedo.

De export van Azië groeit dit jaar naar verwachting het hardst, met 5 procent. Gevolgd door door de Verenigde Staten (4,5 procent) en Europa (3 procent). Na een stevige daling van 2,5 procent in Zuid- en Midden-Amerika, is de voorspelling dat de export dit jaar met 0,2 procent weer wat aantrekt.

Tussen 1990 en het uitbreken van de economische crisis in 2007-08, groeide de economie met gemiddeld 6 procent. De afgelopen drie jaar lag het gemiddelde op 2,4 procent.

Vorig jaar groeide de wereldhandel met 2,8 procent. De door de WTO voorspelde 3,1 procent viel lager uit door de tegenvallende economische groei in opkomende economieën, wisselvallig herstel in de grote economieën, geopolitieke spanningen en fluctuaties in munteenheden. De WTO kan niet zeggen wat het effect is van de dalende olieprijs op de wereldhandel.

Nederlandse economie groeit iets sterker

WTO-cijfers zijn gebaseerd op economische groeivoorspellingen van onder andere het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat kwam vandaag met een update van economische prognoses, de World Economic Outlook, die in lijn zijn met de wereldhandelscijfers. Zo lijkt de groei van opkomende economieën dit jaar verder af te zwakken. 'Nieuw beleid zorgt voor een aanzienlijke vertraging van de Chinese economie, terwijl Brazilië en vooral Rusland hun economie zien krimpen.'

De Nederlandse economie groeit dit jaar iets sterker dan eerder werd verwacht en houdt dat groeitempo volgend jaar vol, voorspelt het IMF.
Het IMF verwacht dat de Nederlandse economie zowel in 2015 als in 2016 met 1,6 procent groeit. Een halfjaar geleden tekende het fonds voor 2015 nog een plus van 1,4 procent in. De nieuwe prognose van het IMF is overigens iets voorzichtiger dan die van het Centraal Planbureau, dat rekent op een groei van 1,7 en 1,8 procent dit en volgend jaar.

Het fonds verwacht dat het leven in Nederland dit jaar gemiddeld 0,1 procent goedkoper wordt en dat de inflatie volgend jaar aantrekt naar 0,9 procent. De werkloosheid zakt naar verwachting naar 7 procent van de beroepsbevolking in 2016, tegen 7,4 procent vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden