Wereldbank: wateroverlast gaat jaarlijks honderden miljarden kosten

De Wereldbank waarschuwt dat de kosten voor de bestrijding van wateroverlast snel zullen toenemen. Als er geen maatregelen worden genomen, zoals het versterken van de dijken, zullen de jaarlijkse kosten tegen 2050 zijn opgelopen tot 1 biljoen dollar (750 miljard euro). Dat blijkt uit berekeningen die de Wereldbank zondag heeft gepubliceerd in het vakblad Nature Climate Change.

Overstroming in de stad Huaidian in noord-oost China. Tientallen mensen kwamen hier om het leven. Beeld afp
Overstroming in de stad Huaidian in noord-oost China. Tientallen mensen kwamen hier om het leven.Beeld afp

Onderzoekers van de Wereldbank hebben berekend dat 136 havensteden in 2005 4,5 miljard euro kwijt waren aan schade die het water had aangericht.

Zij onderzochten de actuele en toekomstige risico's voor de steden en hielden rekening met drie scenario's: geen stijging van de zeespiegel in 2050, een stijging met 20 centimeter en een stijging met 40 centimeter. Daarna werden de kosten als gevolg van de schade berekend. Behalve door de stijging van de zeespiegel kan de wateroverlast ook toenemen door gronderosie en sociaaleconomische factoren als de groei van de bevolking.

Guangzhou
Het meeste risico loopt het Chinese Guangzhou, dat tegen Hongkong ligt. Als er geen maatregelen worden genomen, zal de schade daar tot 2050 jaarlijks bijna 10 miljard euro zijn. Ook de Indiase stad Mumbai en de Amerikaanse steden Miami, Boston en New York zullen veel geld kwijt zijn aan schade door overstromingen. Daarbij is geen rekening gehouden met de gevolgen van de extreme weersomstandigheden, zoals orkanen.

Om een kostenexplosie door waterschade te voorkomen, moeten de steden volgens de Wereldbank gemiddeld ruim 250 miljoen euro per jaar uittrekken voor maatregelen tegen het water. Zo zal de Egyptische stad Alexandrië aan de Middellandse Zee de kades flink moeten verhogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden