Wereldbank verhoogt steun aan ebola-landen

De Wereldbank stelt nog eens minstens 650 miljoen dollar (ruim 600 miljoen euro) beschikbaar aan Guinee, Sierra Leone en Liberia om die landen te helpen de ebola-epidemie te boven te komen. Dat maakte de ontwikkelingsbank vandaag bekend.

Secretaris-Generaal Ban Ki Moon en president Alhpa Conde van Guinee tijdens de VN-meeting over ebola Beeld afp
Secretaris-Generaal Ban Ki Moon en president Alhpa Conde van Guinee tijdens de VN-meeting over ebolaBeeld afp

De epidemie heeft een verwoestend effect op de economie van de drie West-Afrikaanse landen. In de eerste maanden van dit jaar ging volgens schattingen van de Wereldbank in totaal al zo'n 2,2 miljard dollar aan economische activiteit verloren. Vooral in Sierra Leone is de schade enorm.

De Wereldbank voorziet daar een 'ongekende' economische krimp, die kan oplopen tot 23,5 procent. Sierra Leone kampt naast ebola ook met de forse daling van de prijs van ijzererts en de ineenstorting van de mijnbouwsector in het land.

In Liberia krabbelt de economie dit jaar naar verwachting weer op, met een groei van 3 procent. Dat is echter aanzienlijk lager dan de plus van bijna 7 procent die voor de uitbraak van ebola werd verwacht. De economie van Guinee stagneert dit jaar waarschijnlijk, terwijl voor de epidemie een groei van ruim 4 procent werd bereikt.

De nieuwe steun komt bovenop het bedrag van bijna 1 miljard dollar, dat de Wereldbank eerder voor noodhulp beschikbaar stelde. Daarnaast werden schulden kwijtgescholden, waardoor de getroffen landen de komende drie jaar zo'n 75 miljoen dollar aan aflossingen besparen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden