Wereldbank en Rabobank pessimistisch over economie

Opvallend is dat de Utrechtse bank voor de 'groeimotor' van de wereldeconomie China dit jaar een bescheiden bbp-stijging van 3,5 procent voorziet na jaren van (bijna) dubbelcijferige groei. Om sociale onrust te voorkomen zal de Chinese overheid een percentage van 6,5 procent publiceren, menen de Rabobank-economen. Foto EPA Beeld
Opvallend is dat de Utrechtse bank voor de 'groeimotor' van de wereldeconomie China dit jaar een bescheiden bbp-stijging van 3,5 procent voorziet na jaren van (bijna) dubbelcijferige groei. Om sociale onrust te voorkomen zal de Chinese overheid een percentage van 6,5 procent publiceren, menen de Rabobank-economen. Foto EPA

WASHINGTON/Utrecht - De omvang van de wereldhandel zal dit jaar met 6,1 procent afnemen. De wereldeconomie krimpt met 1,7 procent. Dat is de eerste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat voorspelt de Wereldbank in een nieuwe raming van de wereldwijde economische ontwikkelingen. De Rabobank is pessimistischer over de Nederlandse economie in 2009 dan de Nederlandse regering. De economen van de coöperatieve bank rekenen op een krimp van 4 procent. Het Centraal Plan Bureau (CPB) verwacht een daling van het bruto binnenlands product (bbp) van 3,5 procent.

In Nederland stijgt de werkloosheid volgens Rabobank naar ruim 6 procent aan het einde van dit jaar en naar bijna 9 procent aan het einde van 2010. Het CPB becijferde vorige maand dat de werkloosheid dit jaar 5,5 procent van de beroepsbevolking zal bedragen en in 2010 kan oplopen tot 9 procent.

Wereldbank
Vooral de ontwikkelde landen verkeren in 2009 in een ''diepe recessie'', aldus de Wereldbank. De economieën van deze landen krimpen dit jaar gemiddeld met 2,9 procent. Dat is onder meer het gevolg van een sterk afgezwakte binnenlandse vraag en een scherpe val in de export. Zo is de Japanse export in januari al met 40 procent gekrompen. Opkomende landen wordt een krimp bespaard, maar de economie van deze landen zal dit jaar met slechts 2,1 procent groeien. Vorig jaar was dat nog 5,8 procent. In november schatte de Wereldbank de groei voor de ontwikkelingslanden nog in op 4,4 procent in 2009.

De Wereldbank verwacht dat de groei in 2010 wereldwijd weer licht zal aantrekken. Maar de bank waarschuwt dat het tijdstip en de mate van herstel zeer onzeker zijn en dat de problemen in de financiële sector en de gevolgen van de crisis de economische activiteit nog lange tijd sterk zullen beïnvloeden.

Wereldbankpresident Robert Zoellick wil een nieuw fonds in het leven roepen waarmee de wereldhandel kan worden gestimuleerd. Het fonds zou de handel voor 50 miljard dollar (38 miljard euro) aan liquiditeit moeten verschaffen. Zoellick riep de leiders van de G20, die donderdag in Londen bijeenkomen, op om het fonds te ondersteunen.

De Britse premier Gordon Brown lanceerde al eerder het idee van een wereldwijd fonds om de internationale handel te faciliteren. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden