Wereldbank: crisis Europa ernstiger dan in VS

De financiële problemen die Europa bedreigen zijn groter dan de problemen van de Verenigde Staten. Dat heeft president Robert Zoellick van de Wereldbank vandaag gezegd op een persconferentie in Singapore.

AP/Redactie
President Robert Zoellick van de Wereldbank. Beeld getty
President Robert Zoellick van de Wereldbank.Beeld getty

Zoellick voorspelde dat de Amerikaanse economie een periode van langzame groei en hoge werkloosheid tegemoet gaat, maar dat er geen sprake zal zijn van een recessie.

De schuldencrisis in Europa dreigt het vertrouwen van consumenten en investeerders te ondermijnen, lichtte Zoellick toe. Hij stelde dat Europese landen wellicht meer fiscaal geïntegreerd moeten worden. Hiermee impliceerde hij dat regeringen wellicht zeggenschap over hun begrotingen moeten inleveren, waardoor de uitgaven beter tussen de landen kunnen worden gecoördineerd.

Europese minister van financiën
Ook volgens het hoofd van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, moet de situatie verdwijnen dat eurolanden wel één munt voeren, maar geen gezamenlijk financieel beleid hebben. Hij pleitte gisteren voor een Europese minister van financiën.

'In de toekomst kan ik me voorstellen dat er een confederatie ontstaat', zei Trichet. 'Inclusief een minister van financiën met de mogelijkheid om de solvabiliteit van de eurolanden te reguleren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden