Wereld vergadert over geweld in Libië

Antonio Patriota (Brazilië) en Hillary Clinton (Verenigde Staten). Foto Beeld epa
Antonio Patriota (Brazilië) en Hillary Clinton (Verenigde Staten). FotoBeeld epa

TRIPOLI - De internationale gemeenschap vergadert over mogelijke stappen tegen het regime van de Libische leider Muammar Kaddafi, terwijl in het land de nietsontziende gewelddadigheden tegen de bevolking doorgaan
Op initiatief van de Europese Unie komt de VN-Mensenrechtenraad vrijdag in spoedzitting bijeen om zich te buigen over de situatie in Libië. De VN-Veiligheidsraad veroordeelde dinsdag het geweld en stelde een duidelijk signaal te willen afgeven en de EU bereidt sancties voor.

Peru was woensdag het eerste land dat concrete stappen nam en de diplomatieke banden met Libië verbrak. ''Peru verzet zich sterk tegen de repressie die door dictator Muammar Kaddafi is losgelaten op de mensen die democratische hervormingen eisen van een overheid die al veertig jaar door dezelfde persoon wordt geleid'', zei president Alan Garcia. Hij stelde ook de VN-Veiligheidsraad te vragen een vliegverbod boven Libië in te stellen. Daarmee zou voorkomen kunnen worden dat Kaddafi oorlogsvliegtuigen inzet tegen zijn eigen volk, zoals eerder al gebeurde.

Later op de dag werd bekend dat de ambassadeur van Qatar Libië heeft verlaten. De VS willen eerst hun burgers in Libië in veiligheid brengen voordat ze stappen ondernemen, maar alle opties liggen op tafel om een eind aan het geweld te maken, zei minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton. VN-chef Ban Ki-moon heeft het geweld sterk veroordeeld en zei dat de degenen die verantwoordelijk zijn voor de gewelddadigheden voor een internationaal gerechtshof verantwoording zullen moeten afleggen.

Volgens Tripoli zijn er sinds de eerste betogingen op 17 februari driehonderd mensen omgekomen, maar een Italiaanse minister stelde dat het dodental volgens schattingen op duizend ligt. Een mensenrechtenorganisatie zei dat het dodental op minstens 640 ligt. Onder hen zouden zeker 130 militairen zijn die door hun meerderen zijn geëxecuteerd omdat ze weigerden op betogers te schieten.

Ondertussen houdt Kaddafi zich vooralsnog aan zijn uitspraken strijdend ten onder te gaan. Berichten sijpelen binnen over de steeds onveiliger wordende situatie in het land, waardoor veel buitenlanders maar ook Libiërs het land proberen te verlaten.

In Tripoli zou nog steeds worden geschoten, al zeiden twee zoons van Kaddafi dat de situatie er genormaliseerd is. Ook stelde zoon Saadi dat zijn vader een grote rol zal blijven spelen bij een nieuw regime. Het oosten van het land is deels in handen van betogers. Kaddafi heeft volgens verschillende berichten huurlingen uit Afrikaanse landen in laten vliegen, in een laatste poging het land weer onder controle te krijgen.

Een aantal journalisten is het inmiddels gelukt Libië binnen te komen. Tripoli heeft maar enkele journalisten toegelaten en heeft de overigen aangemerkt als wettelozen.

De meeste berichtgeving komt nog altijd via getuigen binnen. Zo meldden mensen in de groeiende stroom gastarbeiders die de grens naar Egypte oversteekt over gruweldaden in de stad Benghazi. (ANP/DPA/AFP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden