Update

Wereld naar bijna hoogste alarmfase

Volgens de WHO moeten alle landen ter wereld zich klaarmaken voor de uitbraak van een pandemie. Foto EPA Beeld
Volgens de WHO moeten alle landen ter wereld zich klaarmaken voor de uitbraak van een pandemie. Foto EPA

DEN HAAG/GENÈVE - De WHO heeft de alarmfase voor de Mexicaanse griep verhoogd van vier naar vijf, het op één na hoogste alarmniveau. Volgens de directeur-generaal van de gezondheidsorganisatie van de VN, Margaret Chan, 'verkeert de hele mensheid onder de dreiging van een pandemie'.

Volgens de WHO staat vast dat de Mexicaanse griep in ten minste twee landen van mens op mens is overgebracht. Maar Chan voegde aan haar waarschuwing toe dat de wereld 'beter dan ooit op een grieppandemie is voorbereid'.

In Nederland moeten huisartsen patiënten bij wie besmetting wordt geconstateerd met naam en toenaam melden bij de GGD. Door die maatregel kunnen familie, vrienden en collega's de virusremmer tamiflu snel krijgen toegediend om te voorkomen dat ook zij ziek worden. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ab Klink woensdag aangekondigd. Tot nu toe gold dat alleen de plaats of de regio waar de besmette patiënten wonen, dienden te worden gemeld.

Het aantal besmettingen breidt zich snel uit. In Mexico zijn 159 mensen overleden bij wie wordt vermoed dat het griepvirus de doodsoorzaak was, terwijl dat in zeven gevallen is vastgesteld. In de VS stierf gisteren in Texas een Mexicaanse kleuter, de eerste griepdode in Amerika. In Canada zijn dertien gevallen van besmetting vastgesteld. In de Europese Unie waren tot vanmorgen negentien bevestigde griepgevallen: Spanje (tien gevallen), Groot-Brittannië (vijf), Duitsland (drie) en één geval in Oostenrijk.

Het betreft in alle gevallen jonge volwassenen, meldde het European Center for Disease and Control in Stockholm. Verder zijn er in Europa ruim honderd verdachte gevallen in dertien landen, waaronder Nederland. Het aantal verdachte gevallen lag gisteravond wereldwijd op ongeveer 2500.

Minister Klink zei gisteren dat het kabinet 'superalert' is op de verspreiding van de Mexicaanse griep. ''Maar er is geen reden tot grote bezorgdheid, laat staan voor paniek.'' Het verbieden van vluchten van en naar Mexico heeft volgens Klink weinig nut.

Toch pleit Frankrijk voor een Europees negatief reisadvies voor alle vluchten naar Mexico. Volgens het Franse persbureau AFP weigert personeel van Air France sinds zaterdag naar Mexico te vliegen uit angst voor besmetting. De EU-ministers voor Volksgezondheid komen vandaag voor overleg bijeen in Luxemburg.

Nederlandse toeristen die uit Mexico terugkeren, krijgen in het vliegtuig een brief met de oproep om direct naar de huisarts te gaan bij 38,5 graad koorts. Het duurt ongeveer vijf tot zeven dagen voordat besmette mensen ziek worden. Voor die tijd zijn dragers van het Mexicaanse griepvirus niet te traceren.

Klink heeft de Gezondheidsraad gevraagd een spoedadvies uit te brengen over de ontwikkeling van een vaccin tegen het nieuwe griepvirus. Het duurt drie tot zes maanden eer zo'n medicijn in productie kan komen. De minister wil voorzichtig met dat besluit omspringen omdat de productie van vaccins tegen 'normale' griepvirussen daardoor kan komen stil te liggen. Dat kan in de winter voor tekorten zorgen.

In Nederland liggen ongeveer 4,5 miljoen doses van de virusremmer tamiflu opgeslagen. Dat is volgens Klink genoeg om een pandemie aan te kunnen, omdat bij een grote uitbraak naar schatting eenderde van de bevolking ziek wordt. Tamiflu geneest de Mexicaanse griep niet, maar bekort de ziekte en verkleint de besmettelijkheid.

Tamiflu is alleen op doktersrecept bij de apotheek verkrijgbaar. Klink waarschuwde gisteren voor het kopen van het middel via internet. (HET PAROOL)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden