Wereld laakt geplande koranverbranding

Een leider van het Egyptische Moslim Broederschap waarschuwde dat een koranverbranding de haat tegen de Verenigde Staten zal aanwakkeren. Foto EPA Beeld
Een leider van het Egyptische Moslim Broederschap waarschuwde dat een koranverbranding de haat tegen de Verenigde Staten zal aanwakkeren. Foto EPA

WASHINGTON - Wereldwijd is zeer kritisch en met grote bezorgdheid gereageerd op de plannen van een predikant in de Amerikaanse staat Florida om op zaterdag 11 september massaal korans te verbranden.

Volgens de Centrale Raad van de Joden in Duitsland herinnert het plan aan de boekenverbranding in de nazitijd, waar de Holocaust op volgde. Voorzitter Charlotte Knobloch herinnerde aan een beroemd citaat van de grote negentiende-eeuwse Duitse dichter Heinrich Heine: ''Daar waar men boeken verbrandt, verbrandt men uiteindelijk ook mensen.'' Zij noemde het plan ''verschrikkelijk en walgelijk''.

Een klein centrum in de stad Gainesville, dat zich kerk noemt en naar schatting slechts vijftig leden telt, wil korans gaan verbranden op de zelf uitgeroepen ''Internationale Koranverbrandingsdag''. Het centrum, het protestantse Dove World Outreach Center, ageert al geruime tijd fanatiek tegen de islam en tegen homoseksualiteit.

Predikant Terry Jones stelt dat de door hem georganiseerde 'Koranverbrandingsdag' is bedoeld ''om hen te herdenken die op gruwelijke wijze werden vermoord op 11 september'' en om ''de radicale elementen binnen de islam'' een waarschuwing te geven. Zaterdag is het precies negen jaar geleden dat moslimterroristen met gekaapte passagiersvliegtuigen in de Twin Towers van het World Trade Center in New York vlogen en het Pentagon in Washington troffen. Circa drieduizend mensen kwamen om.

Het Vaticaan noemde de geplande koranverbranding ''een schandalige en ernstige daad''. Volgens het Vaticaan ''heeft elke godsdienst met zijn eigen heilige geschriften, godsdienstige plaatsen en symbolen, recht op respect en bescherming''. De Europese Unie en de NAVO veroordeelden de plannen eveneens.

Volgens VN-gezant in Afghanistan Staffan de Mistura betekent vrijheid van meningsuiting niet dat een geloof en miljoenen gelovigen moeten worden beledigd. Het aantal moslims wereldwijd wordt op ongeveer 1,3 miljard geschat. Het is de grootste wereldgodsdienst na het christendom, dat ruwweg 2 miljard gelovigen telt.

Een leider van het Egyptische Moslim Broederschap waarschuwde dat een koranverbranding de haat tegen de Verenigde Staten zal aanwakkeren. De Amerikaanse generaal David Petraeus, de hoogste NAVO-militair in Afghanistan, waarschuwde dat de verbranding ''de militairen en de hele operatie in gevaar kan brengen'' en de Taliban in de kaart speelt. In Afghanistan is woedend gereageerd op het plan van de kerk. Ook in Indonesië is gedemonstreerd.

Ook in de VS zelf is fel gereageerd op de plannen. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton noemde het plan ''respectloos'' en ''schandelijk''. En: ''Onze toewijding tot religieuze tolerantie gaat terug naar het allereerste begin van onze natie.'' Minister van Justitie Eric Holder betitelde het voornemen als ''idioot en gevaarlijk''. Volgens de voorzitter van de Islamitische Maatschappij van Noord-Amerika zijn veel moslims in de VS bang.

Jones en zijn circa vijftig volgelingen willen enkele honderden exemplaren van de koran in brand steken. De brandweer heeft hiervoor geen toestemming gegeven, maar de politie kan pas ingrijpen als de organisatoren de stapel boeken aansteken. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden