Plus

Werd in sporttas gevonden Kroaat vermoord om 16 kilo drugs?

De Kroaat Marin Mariç (31) lag dood in een sporttas in een Belgisch bos. De drugshandelaar lijkt vermoord in Amsterdam. Na jaren van intensief onderzoek zitten twee Serviërs en een Kroaat in de cel in Servië.

Paul Vugts
De laatste beelden van Marin Mariç, bij eindhalte Lambertus Zijlplein Beeld -
De laatste beelden van Marin Mariç, bij eindhalte Lambertus ZijlpleinBeeld -

Het begint zoals een B-film. Een jogger ziet zondagochtend 7 april 2013 een forse sporttas liggen in de bossen bij het Vlaamse Wuustwezel, net over de grens met West-Brabant. In de tas zit het lichaam van een man die duidelijk is vermoord. In foetushouding opgevouwen.

Hij is lang, sportief gebouwd, weegt zo'n honderd kilo en draagt dure kleding, een Breitling-horloge en om zijn hals een rozenkrans. In zijn kledingzakken zitten geen identiteitspapieren.

Wél, in een zak van zijn spijkerbroek, een ander aanknopingspunt in de zoektocht naar zijn identiteit: een GVB-kaartje waarmee hij een dag eerder nog in Amsterdam heeft gereisd.

Om 12.41 uur is er in het centrum mee ingecheckt in tram 13 naar Geuzenveld. Een klein half uur later is de gebruiker uitgestapt bij de eindhalte bij het Lambertus Zijlplein. Op bewakingsbeelden gemaakt in de buurt van de halte is het slachtoffer lopend te zien.

Een oproep in Opsporing Verzocht, twee dagen na de vondst, genereert cruciale tips. Een vriend en een familielid melden dat het slachtoffer Marin Mariç is, op 12 juli 1981 geboren in kustplaats Split. Eerst heette hij Marin Vidovic, ooit heeft hij zijn naam veranderd. Hij woonde al jaren op verschillende adressen in Amsterdam en hoewel hij geen werk had, hield hij er een luxe levensstijl op na.

Alle telefoons uit de lucht
Voor zijn dood woonde hij in een gemeubileerd appartement aan de Nieuwezijds Voorburgwal in de Amsterdamse binnenstad.

De getuigen weten wel hoe hij dat bekostigde: hij zat in de drugshandel. Tot februari blijkt hij vijf maanden in Colombia te zijn geweest, wat past in dat beeld, al blijft onduidelijk wat hij daar precies heeft gedaan.

De Amsterdamse recherche, die de zaak van de Belgen overneemt, brengt in het onderzoek de laatste dagen van zijn leven in kaart. De vriend heeft Mariç op 5 april voor het laatst gezien en weet dat hij een afspraak had met kennis 'Deki': de Serviër Dejan M.

Mede aan de hand van zijn reisbewegingen, de richting waarin hij op de laatste beelden loopt vanaf de tram en informatie uit zijn telefoon weet de recherche uiteindelijk te achterhalen dat hij die middag in een woning in Geuzenveld is geweest die de Kroaat Bogdan U. sinds kort onder een valse naam huurt.

De Breitling en de rozenkrans die Mariç om had toen hij werd gevonden in een Belgisch Bos Beeld Opsporing Verzocht
De Breitling en de rozenkrans die Mariç om had toen hij werd gevonden in een Belgisch BosBeeld Opsporing Verzocht

Die is bevriend met Dejan M. en diens neef Bojan S. De telefoons van de drie worden op 6 april opmerkelijk veel gebruikt en stralen dan allemaal een zendmast aan vlak bij de woning.

Na 7 april gaan alle telefoons uit de lucht.

Zestien kilo cocaïne
Na zijn eerste bezoek aan de woning is Mariç nog heen en weer naar het centrum geweest, waarna hij in de vooravond naar het appartement lijkt te zijn teruggekeerd.

Mogelijk kwam hij de eerste keer onderhandelen en vervolgens de afgesproken zestien kilo cocaïne leveren, waarna hij in de woning lijkt te zijn omgebracht. Is ruzie ontstaan over de prijs of kwaliteit van de drugs? Hebben de 'kopers' die in een ordinaire 'ripdeal' gestolen?

In de sporttas waarin Mariç is gevonden, zit een spoor uit de woning en dna van Bogdan U. en Bojan S.; op de sokken en een broekspijp van het slachtoffer zit ook dna van die laatste.

De particuliere onderverhuurder van de woning zegt op een zaterdag begin april aan de deur te zijn geweest, waar U. bezweet en nerveus opendeed.

Diens gsm straalt op 6 april 's avonds zendmasten aan langs de A2, als hij vanuit het Zuiden noordwaarts beweegt, wat past bij het beeld dat hij en Bojan S. Mariç gingen dumpen in België. S. vliegt kort na de vondst van Schiphol naar Belgrado.

Overgedragen aan Servië

Inmiddels zijn de verdachten in voormalig Joegoslavië gearresteerd. De Amsterdamse officier van justitie Hans Oppe heeft de zaak aan Servië overgedragen, waar ze voor de rechter worden gebracht.

U. en S. hebben verklaringen afgelegd die deels overeenkomen - al spreken ze elkaar tegen over hun aanwezigheid in de woning in Geuzenveld. Het is nog onduidelijk wanneer de drie worden berecht.

Opmerkelijk: de twee verdachten zijn na de moord op Mariç nog voor zware misdrijven vervolgd in Nederland (zie kader).

Lang strafblad

Als de verdachten Mariç inderdaad hebben omgebracht, hebben ze zich daarna bepaald niet gedeisd gehouden. Dejan M. en Bogdan U. kwamen nadien in beeld in het grote Amsterdamse onderzoek 13Waigeo over wapenhandel, waarin spyshop One2Spy aan de Admiraal de Ruijterweg in De Baarsjes een sleutelrol speelde. In dat onderzoek vond de recherche op 18 februari 2014 wapens in door verdachten gebruikte panden.
Dejan M., die inmiddels als ongewenst vreemdeling het land uit was gezet, kreeg in juli 2015 bij verstek vier jaar cel voor het leveren van zware wapens en het verkopen van een pistool aan twee Britse undercoveragenten. Bogdan U. kreeg een jaar. Via justitie in Haarlem liep tegen Dejan M. nog een zaak over diefstal met geweld uit een woning in Wijdewormer en de poging de auto van de bewoner te stelen. Voor 16 soortgelijke inbraken vond de recherche geen bewijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden