Wens PVV niet gehonoreerd: geen herdenking Sharon

Ariël Sharon wordt dinsdag niet herdacht in de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders had daar om gevraagd, maar Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft na overleg met fracties besloten geen herdenking te houden. Ook in het Europees Parlement wordt geen twee minuten stilte gehouden.

Een erewacht draagt de kist met het lichaam van Sharon tijdens de herdenkingsplechtigheid.Beeld afp

Van Miltenburg zal wel namens de Tweede Kamer een condoleancebrief sturen naar de Israëlische ambassadeur in Den Haag. De woordvoerder van Van Miltenburg heeft dat maandag gezegd tegen het ANP. Wilders, die maandag ook aanwezig was bij de herdenkingsplechtigheid voor Sharon in Jeruzalem, wilde dat de Kamer 'uit respect' bij het overlijden van de Israëlische oud-premier stil zou staan.

Niet bekend is of er fracties waren die bezwaren hadden tegen een herdenking van Sharon. De woordvoerder van Van Miltenburg wilde daarover niets zeggen en verwees naar 'beleidslijnen' voor de herdenking van oud-staatshoofden of oud-regeringsleiders. Meer wilde hij daarover niet kwijt.

De SP had in elk geval geen bezwaar tegen een herdenking, zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel. Hij noemt Sharon weliswaar een 'omstreden figuur' die politiek verantwoordelijk was voor oorlogsmisdaden in het begin van de jaren 80, maar hij zegt ook dat Sharon daarvoor is afgetreden en dat hij later na democratische verkiezingen premier is geworden.

Europees Parlement
Ook in het Europees Parlement kreeg de PVV niet haar zin met een verzoek om maandag tijdens de zitting een minuut stilte te houden voor Sharon. De voorzitter van het EU-parlement, Martin Schulz, wees de vraag van PVV-delegatieleider Laurence Stassen af.

Schulz gaf geen reden. Een andere parlementariër had zich kort daarvoor uitgesproken tegen een dergelijke minuut stilte. Hij stelde dat Sharon de dood van tienduizenden Palestijnen op zijn geweten heeft.

Stassen reageerde verbolgen. Ze noemt de stap van de sociaaldemocraat Schulz schandalig. 'Hij had niet eens het fatsoen zijn besluit toe te lichten', benadrukt ze. Ze kondigde aan een klacht in te dienen bij het parlement.

Volgens Stassen is het een 'goed gebruik' dat het EU-parlement overleden leiders van bevriende landen herdenkt. 'Het was niet meer dan normaal geweest om Sharon te eren met een zwijgminuut', aldus de PVV'er.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden