PlusAchtergrond

Wennen aan alle corona-bubbels voor Oranje

Over Polen en Italië ging het amper, bij de eerste samenkomst van Oranje. Wel over corona en de bondscoach. Virgil van Dijk: ‘Bij de volgende interlandperiode moet duidelijk zijn hoe we verder gaan.’

Maarten Wijffels
Virgil van Dijk (links) en interim-bondscoach Dwight Lodeweges tijdens de training ter voorbereiding op de­ duels met Polen en Italië. Beeld ANP
Virgil van Dijk (links) en interim-bondscoach Dwight Lodeweges tijdens de training ter voorbereiding op de­ duels met Polen en Italië.Beeld ANP

“Jullie kunnen nu wat drinken. Maar: uit je eigen fles!” De aanwijzing van inspanningsfysioloog René Wormhoudt schalt over het oefenveld in Zeist. Eerder waren spelers al op hun eigen fiets aan komen rijden, die ze parkeerden bij hun eigen paaltje met eigen nummer langs het hek. Omkleden gaat deze maandagmiddag niet in een kleedkamer met dichte deuren, maar in een open witte tent. En daar staan die eigen bidons klaar onder 23 tuinstoelen.

Het Nederlands elftal ervaart meteen hoe het voetballeven is in coronatijd. Tien maanden geleden was alles nog vrij en ongedwongen tijdens de laatste interlandweek met elkaar. Estland werd toen, in november, met 5-0 opgerold.

Mooi klusje

Nu zijn alle spelers en stafleden onderverdeeld in ‘bubbels’. Bubbel 1 is die met de strengste regels. Lees: bewegingsruimte negen dagen lang beperkt tot het hotel, het trainingsveld en het fietsritje van 600 meter daartussen.

Leden van bubbel 2 mogen iets meer, zoals af en toe op en neer naar het bondsbureau op de aangrenzende KNVB-campus. De bubbels ontbijten, lunchen en dineren gescheiden van elkaar.

Interim-bondscoach Dwight Lodeweges ‘neemt het zoals het komt’, vertelt hij halverwege de middag. Hij is opgetogen, kuiert fluitend naar het veld. “Een mooi klusje voor even,” noemt hij zijn promotie na het vertrek van Ronald Koeman. Voor even? Lodeweges: “Ja, daar ga ik van uit. Het is de bedoeling dat er iemand anders komt.”

De tussenpaus heeft eerst een persconferentie in de grote hal van de KNVB-campus. Samen met Virgil van Dijk krijgt hij vragen van journalisten met mondkapjes. Het gaat vooral over hoe het ná deze interlandperiode verder moet. Wat hun ideeën zijn over de vacature-Koeman.

Daar is in de spelersraad over gesproken, vertelt Van Dijk. De vraag welke kwaliteit van Koeman zij zoeken in een nieuwe bondscoach, beantwoordt de captain van Oranje zo: “Koeman straalde wat uit, stond boven de groep. Hij had het respect van iedereen en met de hele staf samen liep het goed.”

Lodeweges vult het aan met een praktijkvoorbeeld: “Ronald was de baas, maar liet ook veel dingen over aan ons als staf; tegenstander bekijken, speelwijze bedenken. Een week of twee voor de interland zei hij dan: ‘Oké, wat hebben jullie bedacht?’ En dan besloot hij: dit wel, dat niet. Voor 95 procent werd het dan het plan zoals het er al lag. Dat iemand zoiets uit handen durft te geven, vond ik knap en bijzonder. Er waren twee pakketjes: wij, de assistenten, deden ‘het grondwerk’ en Ronald deed het managen van het team.”

Van Dijk: “We willen graag zo verder.”

KNVB-directeur Eric Gudde zei eerder dat de spelersraad een stem krijgt in de opvolging van Koeman. Naast Van Dijk bestaat die raad uit Daley Blind, Matthijs de Ligt, Kevin Strootman en Ryan Babel.

Mening telt

Op de vraag of de groep de terugkeer van oud-bondscoach Louis van Gaal als optie ziet, zegt Van Dijk: “Ik ga niet in op namen. Het is wel logisch dat Van Gaal wordt genoemd in de media. Hij heeft veel betekend voor ons voetbal. Persoonlijk heb ik zijn naam niet genoemd, ik heb nog nooit met hem gewerkt.”

“Het belangrijkste,” vindt Van Dijk, “is dat de directieleden weet hoe wij erover denken. En ik neem aan dat ze onze mening meenemen in hun besluit. Wij zijn tevreden over Dwight Lodeweges en over de totale staf van het Nederlands elftal. Bij de volgende interlandperiode, in oktober, moet duidelijk zijn hoe we verder gaan naar het EK.”

Nations League ook belangrijk voor WK-loting

Oranje trapt deze week af in de tweede editie van de Nations League. Vrijdag treft de ploeg Polen, maandag Italië. Beide duels zijn in de Johan Cruijff Arena. De wedstrijden beginnen om 20.45 uur.

Beginnen met twee goede resultaten is om diverse redenen interessant. De winnaar van elke Nations Leaguepoule plaatst zich voor de ‘Final-4’. In 2019 lukte dat Oranje al eens. In een minitoernooi met vier teams verloor de ploeg onder Ronald Koeman uiteindelijk de finale van Portugal. Onder zijn interim-opvolger Dwight Lodeweges telt de Nations League nu ook mee voor de kwalificatiecyclus van het volgende WK, dat van 2022 in Qatar. De tien best presterende ploegen in de vier divisies van de Nations League krijgen een beschermde status bij de WK-loting.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden