‘Buiten gaat het erom dat je samen dingen maakt, elkaar dingen leert en elkaar daarin steunt.’

PlusInterview

Wendy Ruijfrok (16) gaat naar het WK freerunnen: ‘Het gaat om lef hebben’

‘Buiten gaat het erom dat je samen dingen maakt, elkaar dingen leert en elkaar daarin steunt.’Beeld Jakob van Vliet

Voor de Amsterdamse Wendy Ruijfrok (16) zijn muurtjes, stangen en andere obstakels een bron van plezier. Volgende maand staat ze als het enige Nederlandse meisje op het WK freerunnen in Japan.

“Misschien had ik geen witte schoenen moeten aantrekken,” verzucht Wendy Ruijfrok terwijl ze over modderige plassen springt. Dat ze door werkers niet wordt toegelaten in een lege loods – de perfecte hindernisbaan – is geen ­bezwaar. “Ik kan ook gewoon een salto maken vanaf hun graver.”

Tijdens een workshop freerunnen op het Gymnastiek­gala zeven jaar geleden won Ruijfrok met gemak de speedrace op een hindernisbaan. Ze was negen jaar en verreweg de kleinste van het stel. Een coach vertelde haar moeder dat ze talent had, en gaf zijn e-mailadres.

Toen ze twee jaar later via haar freerunnende broer meedeed aan een speelles in een gymzaal – een soort freerun light – wist ze het zeker: dit was de sport voor haar. Nu freerunt ze sinds drie jaar bij de Freerun University, speelt ze in meerdere reclames en vertegenwoordigt ze Nederland in het officiële TeamNL, in hetzelfde team als de coach van het Gymnastiekgala destijds.

Freerunnen is de sport waarin beoefenaars met obstakels in een (openbare) ruimte werken. Het is ontstaan uit parkour, een sport die zijn oorsprong vindt in de Vietnamoorlog. Een Franse marineofficier leerde zijn rekruten bepaalde technieken om snel te kunnen ontsnappen. De zoon van een van die rekruten nam die technieken over en begon eind jaren tachtig samen met vrienden een achterwijk van Parijs als parcours te gebruiken.

Met het toevoegen van showeffecten als salto’s en draaiingen, ontstond langzaam het freerunnen van nu. Het wordt vooral buiten beoefend, maar kan dus ook met obstakels worden gedaan. “Eigenlijk kan het overal, dat is het leuke eraan.”

Als Ruijfrok door de stad fietst ziet ze overal ­mogelijkheden. “Sommige mensen zien bepaalde muur­tjes niet eens. Freerunnersogen zien daar meteen een goede spot in.” In een appgroep voor freerunners uit Amsterdam delen ze die locaties met elkaar.

Balans en lenigheid

Bang voor blessures is ze niet, deels omdat ze naast free­run ook danst. “Qua balans en lenigheid helpt dat me heel erg. Ik ben erop ingesteld dat ik altijd op mijn voeten ­terechtkom.” Toch boezemt een nieuwe truc haar nog wel­eens angst in. “Maar die angst zet zich door het enthousiasme om in adrenaline. Als je de sprong uiteindelijk hebt gedaan, is dat het beste gevoel ooit.”

Maar, zo zegt Ruijfrok: “Er is wel een verschil tussen blessures en ongelukken. Iemand die op hoog niveau freerunt kan ook gewoon een ongeluk krijgen, maar als je een truc binnen goed traint, kun je hem buiten waarschijnlijk ook goed landen.”

‘Buiten gaat het erom dat je samen dingen maakt, elkaar dingen leert en elkaar daarin steunt’Beeld Jakob van Vliet

Ze is blij dat freerunnen steeds vaker als sport wordt erkend bij clubs. “Vroeger waren die lessen er nog niet. Kleine kinderen zagen filmpjes van mensen die van daken sprongen, en wilden dat dan ook. Nu is er een veilige manier om ze dat te leren.”

Zelf traint ze zeven keer per week, drie keer per week met de Freerun University, en verder in zalen en in de buitenlucht – mits het niet regent. Daarnaast gaat ze twee keer per week naar de fysiotherapeut, en schrijft een diëtiste eetplannen voor.

De mensen met wie ze freerunt, zijn inmiddels haar beste vrienden geworden. Het wereldje is klein en hecht. Veel van hen ontmoette ze gewoon op straat. “Vooral vroeger zeiden mensen dan: ‘Om drie uur gaan we Amsterdam in, wie gaat er mee?’ Dan ging ik op mijn pennyboard mee met de grote jongens, op zoek naar goede spots.”

Ook nu traint ze vooral met jongens. Ze is het enige ­Nederlandse meisje dat samen met vier jongens naar het WK in Japan mag. Maar freerunnen is ook zeker iets voor meisjes, aldus Ruijfrok. Ze heeft met een groep meiden ‘Girls Jam’ opgericht. Samen organiseren ze evenementen om freerunnen onder de aandacht van meisjes te brengen, bijvoorbeeld met speciale trainingen voor hen.

Met veel plezier ziet Ruijfrok dat meisjes de laatste jaren steeds vaker interesse tonen. Dat komt met name door de groeiende populariteit van freerunnen – een ontwikkeling die ook een keerzijde heeft, volgens Ruijfrok.

“Met de groeiende hoeveelheid clubs en de grotere focus op wedstrijden verdwijnt het communitygevoel een beetje. In een wedstrijd zijn mensen vooral bezig met op zichzelf het beste presteren, soms ten koste van anderen. In het freerunnen buiten gaat het er juist om dat je samen dingen maakt, elkaar dingen leert en elkaar daarin steunt.” Die saamhorigheid is volgens Ruijfrok belangrijk omdat de sport vooral mentaal uitdagend is. “Sommige dingen zijn moeilijk eerst te trainen, vaak gaat het ook om lef hebben.”

Franse woordjes leren

Tijdens het WK in Japan zullen de freerunners op twee verschillende vaardigheden getest worden: speed en stijl. Bij het speedonderdeel is het de bedoeling zo snel mogelijk aan de andere kant te komen, bij het onderdeel stijl zijn de deelnemers vrij om hun eigen manier te vinden om van A naar B te komen.

Dat onderdeel is Ruijfroks favoriet. “Ik kan er het meest mijn creativiteit in kwijt.” Ook daar helpt haar dansachtergrond haar. “Freerunnen is een soort choreografie. Het vloeiend verbinden van bewegingen scoort ook hogere punten.”

Om het avontuur in Japan te bekostigen, is ze een inzamelingsactie begonnen. Met die opbrengsten hoopt ze de deelnamekosten, de vliegreis en het verblijf te betalen.

Vlak na het WK heeft ze haar havo-examen. Haar school houdt rekening met het feit dat ze veel sport, maar Ruijf­rok voorziet wel dat het pittig wordt om die twee te combineren. “Dat ik nog even snel wat Franse woordjes moet ­leren voordat ik op moet.”

Ruijfroks grootste doel op het moment is een podiumplek voor Nederland behalen in Japan. Daarna wil ze zich vooral gaan richten op de acteerkant van freerunning. Via het Dutch Show Team, een verzameling getalenteerde freerunners, wordt ze regelmatig gevraagd om in reclames te spelen. “Mijn grote droom is om later in een internationale film te spelen. Maar wat er ook gebeurt: ik blijf altijd freerunnen.”

Op doneeractie.nl/help-wendy-naar-het-wk-in-japan/-41641 kan worden gedoneerd voor Ruijfroks reis naar het WK in Japan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden