Welzijnswerk bijna failliet

Stichting Welzijn IJsterk is vooral actief in Centrum en Westerpark en beheert daar buurthuizen, speeltuinen en jongerencentra. Foto ANP Beeld
Stichting Welzijn IJsterk is vooral actief in Centrum en Westerpark en beheert daar buurthuizen, speeltuinen en jongerencentra. Foto ANP

AMSTERDAM - Zonder hard ingrijpen dreigt het welzijnswerk in Amsterdam om te vallen. Dat zeggen de ondernemingsraden van welzijnsorganisaties en vakbond AbvaKabo naar aanleiding van het dreigende faillissement van de Stichting Welzijn IJsterk.

Door teruglopende inkomsten en wanbeleid van het bestuur balanceert IJsterk op de rand van de afgrond. De organisatie heeft uitstel van betaling aangevraagd. Zonder een financiële injectie van de stadsdelen Centrum en Westerpark lijkt een faillissement onafwendbaar te zijn.

Maar ook andere welzijnsorganisaties kampen met problemen. ''Zeker nu bezuinigd moet worden, komen organisaties in de gevarenzone en dreigt waardevol welzijnswerk te verdwijnen,'' zegt Ben Hoogendam van Abvakabo FNV. ''Stadsdelen vragen van alles van welzijnsorganisaties, maar die letten vaak niet goed op of het allemaal wel kan.''

IJsterk heeft het personeel gisteren ingelicht. De organisatie is inmiddels in gesprek met de stadsdelen en de vakbond over een doorstart per 1 november. IJsterk zal nog deze week met een voorstel komen.

De organisatie is vooral actief in Centrum en Westerpark en beheert daar buurthuizen, speeltuinen en jongerencentra. Die dreigen bij een faillissement gesloten te worden. De aparte kinderopvangtak draait wel goed en komt niet in gevaar.

De problemen bij IJsterk spelen al zeker een half jaar. Volgens stadsdeelbestuurder Dick Jansen van Westerpark staan te veel mensen op de loonlijst en is niet op tijd ingegrepen toen de inkomsten terugliepen. Volgens bronnen is voor een doorstart van heel IJsterk één tot twee miljoen euro nodig. Om kosten te besparen zullen in elk geval dertig van de 180 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. Als de bijdrage van de stadsdelen tegenvalt, worden dat er mogelijk meer.

De stadsdelen willen 'zo veel mogelijk welzijnswerk handhaven', maar weten nog niet hoeveel ze kunnen investeren. Jansen zegt dat zeker gesaneerd moet worden. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden