Welvaartskloof Verenigde Staten was nog nooit zo diep

De kloof in rijkdom tussen blanke Amerikanen en gekleurde minderheden is sinds de metingen begonnen nog nooit zo groot geweest. Dat bleek vandaag uit een analyse van bevolkingsgegevens door de Amerikaanse denktank Pew Research Center.

ANP/ Redactie
© ANP Beeld
© ANP

In 2009 vertegenwoordigde een 'typisch' blank huishouden een waarde van zo'n 113.000 dollar, berekend als bezittingen minus schulden. Een Afro-Amerikaans huishouden had ongeveer 5.700 dollar en een Latijns-Amerikaans huishouden 6.300 dollar.

De rijkdom van alle Amerikaanse bevolkingsgroepen heeft flink te lijden gehad onder de ineenstorting van de huizenmarkt en de economische crisis.

Huizenprijs

Tussen 2005 en 2009 nam de rijkdom van een typisch blank huishouden af met 16 procent. Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse huishoudens zijn zwaarder getroffen, met een verlies aan rijkdom van respectievelijk 53 en 66 procent.

Volgens de onderzoekers zijn de ingezakte huizenprijzen de hoofdreden van de afname. Minderheden werden extra zwaar getroffen, omdat huizen naar verhouding een groter deel van hun totale bezit uitmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden