Wellink 'viel bijna van zijn stoel' van conclusies De Wit

Voormalig president van de Nederlandse Bank Nout Wellink heeft fikse kritiek op de conclusies van de commissie-De Wit geuit. Volgens Wellink ontbreekt bij sommige opvatting de argumentatie 'volledig', is dat 'zeer ernstig', en is 'bijna van zijn stoel gevallen', toen hij dat las.

Michiel van der Geest
Nout Wellink legt de eed af voor de Commissie-de Wit Beeld EPA
Nout Wellink legt de eed af voor de Commissie-de WitBeeld EPA

De commissie-De Wit presenteerde vorige week zijn conclusies van de parlementaire enquete naar de maatregelen die zijn genomen tijdens de kredietcrisis. Wellink reageerde vanmorgen voor het eerst op het rapport op Radio 1.

Ernstig
Volgens Wellink is het rapport wat de feiten betreft 'uitstekend', en zijn de aanbevelingen 'prima', maar heeft de commissie zich te gemakkelijk losgemaakt van hoe de wereld en de crisis toen in elkaar stak.

'Er wordt wel erg gemakkelijke naar de wereld gekeken; iedereen heeft zitten slapen en wij wisten het beter'. Wellink noemt het 'zeer ernstig' dat de opvatting van de commissie dat er geen vergunning had mogen worden verleend voor de overname van ABN Amro op 'geen enkele argumentatie' gestoeld is. 'Er staat in het rapport almaar 'wij vinden dit, wij vinden dat' zonder dat dit wordt beargumenteerd', aldus Wellink.

Hij geeft wel toe dat er te veel is betaald voor de Nederlandse onderdelen van Fortis en ABN Amro, maar zegt dat het bedrag van 4 a 5 miljard euro - waar de commissie op uitkwam - 'niet het juiste bedrag' is.

Lazard
Ook zegt Wellink dat het hem verbaast hoe makkelijk Lazard - de bank die de opdracht kreeg de waardebepaling te doen - wegkomt. 'Zij kregen in een paar dagen tijd twintig jaarsalarissen van de minister van Financiën om de waarde te bepalen.' Maar dat er uiteindelijk te veel is betaald, is ook de schuld van Lazard, vindt Wellink.

Voor oud-minister van Financiën Wouter Bos heeft Wellink nogmaals lovende woorden over. 'Ik had hem eerder een lintje gegeven dan hem zo aan te pakken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden