Wellink: 'Faillissement DSB niet nodig'

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB). Foto ANP

AMSTERDAM - DSB hoefde niet failliet te gaan. De oproep van Pieter Lakeman aan DSB-rekeninghouders om alle spaartegoeden weg te halen heeft de bank de das omgedaan. Dat zei president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

De oproep van Lakeman was volgens Wellink onnodig omdat DSB nog voldoende liquide middelen had. ''De kettingreactie die daarna ontstond was echter niet meer te controleren en leidde uiteindelijk tot de het faillissement van DSB.''

Wellink heeft het faillissement van de DSB bank ervaren als een nederlaag, vertelde hij. Hij benadrukte dat een faillissement veel narigheid geeft voor heel veel klanten en dat een toezichthouder altijd zijn best zal doen om een bank te redden. ''Vaak slagen we daar in, maar soms helaas niet.''

Wellink zei zich ervan bewust te zijn dat veel mensen het vertrouwen hebben verloren in de financiële toezichthouders. Hij hoopt het gezag van DNB op termijn weer te kunnen herstellen door mensen uit te leggen wat een toezichthouder doet.

Wellink zei ook dat in de toekomst de situatie vermeden moet worden waarbij een bankdirecteur tevens grootaandeelhouder is. ''Dat is een complicerende factor. En daar hou ik bij banken niet van.''

Hoewel Nederland op dit moment uit de economische recessie lijkt te kruipen, waarschuwde Wellink voor te veel optimisme en zijn er nog tegenslagen te verwachten. Zo zal de werkloosheid volgens hem nog tot 2011 blijven toenemen.

Ook de rest van Europa zal nog te maken krijgen met de naweeën van de economische crisis. Een van de problemen is nu dat de banken nog steeds terughoudend zijn met kredietverstrekkingen. Deels sluiten de banken minder leningen af omdat er ook minder vraag naar is, volgens de bankpresident.

Wellink deed een oproep aan de bankwereld om loyaal te zijn tegenover de klanten, ondanks het feit dat veel banken moeten inkrimpen en zelf op dit moment minder kapitaal bezitten. (HET PAROOL)

Website Buitenhof

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden