Wellink: crisis erger en langer

Nout Wellink van De Nederlandsche Bank ziet het somber in. Foto ANP Beeld
Nout Wellink van De Nederlandsche Bank ziet het somber in. Foto ANP

DEN HAAG - De recessie die Nederland volgend jaar te wachten staat, zal volgens president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank ernstiger zijn dan waarvan het Centraal Plan Bureau (CPB) uitgaat.

Het CPB rekende eerder deze maand op een krimp van driekwart procent. Maar volgens Wellink is dat te voorzichtig. Eerder ging De Nederlandsche Bank nog uit van een economische krimp van een half procent in 2009.

Een woordvoerder van Wellink zegt dat de banktopman zich baseert op de jongste economische indicatoren, die somberder zijn dan wat al bekend was. Hij wil dat verder niet toelichten. Volgens Wellink gaat de teruggang ook langer duren dan veel mensen denken: economisch herstel zal niet eerder dan in 2010 zichtbaar zijn.

Wellink trekt een parallel met de jaren zeventig, toen de oliecrisis uitbrak en economie ook sterk vertraagde. Hij meent nu dat 'er nog best wat kan komen'. De bankpresident zegt vooral bezorgd te zijn over de werkloosheid die de komende tijd zal oplopen.

Ook oud-minister van Financiën Onno Ruding (CDA) vindt de ramingen van het CPB te optimistisch. Hij zei gisteren in het Financieele Dagblad dat hij een economische krimp van enkele procenten verwacht. Dat zal ernstige gevolgen hebben voor de Nederlandse begroting.

Ook internationaal neemt de bezorgdheid over de economische neergang toe. De directeur van het Internationaal Monetair Fonds, de Fransman Dominique Strauss Kahn, zei afgelopen weekeinde dat regeringen meer geld in de economie moeten pompen.

Het IMF meent dat er 860 miljoen euro nodig is voor stimuleringsmaatregelen. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden