Plus

Welkom in Disneyland Aalsmeer

Het meest trots is Rien Vogelvang (74) op houten Disneyfiguren uit de jaren vijftig, maar hij is net zo blij met Plutobeeldjes die hij al dubbel heeft. Zijn bezoek aan Disneyland in Amerika 18 jaar geleden leidde tot een verzameling van 23.000 stuks in drie schuren. 'Ik ben nog lang niet klaar.'

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

De werklieden op het erf lachen besmuikt als bezoekers het met de hand beschreven bord 'Welkom in Disneyland Aalsmeer, Holland' passeren en over het knerpende grint dichter bij de schuur komen. De deur waait half open en de wind brengt de bariton van Elvis Presley mee. Achter een verweerd ruitje zijn Mickey Mouse-poppen uitgestald, binnen is een zee van kleurrijke Disneyfiguren.

Rien Vogelvang waakt over de collectie, met de duimen in zijn broekzakken. Hij maakt een onverschillig gebaar: "Dit is het dan, ruim 23.000 stuks. Je kunt er gewoon tussendoor lopen hoor." In zijn houding schuilt steeds de mix van achteloosheid en toewijding. Eén hand in zijn broekzak, de ander op zijn heup, zijn stem laag. Het leidt af van het idee dat wat zich in zijn schuur afspeelt mogelijk een beetje buitensporig of kinderlijk is.

Volle schuur
Geen plek in de schuur is onbenut gebleven. Vogelvang heeft de Disneyfiguren gesorteerd in categorieën: sport, vliegveld, Duckstad, motorfietsen, auto's, muziek, dans, zeldzaam. Ze zijn er in alle soorten en maten: groot, klein, antiek, nieuw, plastic, hout, rubber, steen, blik, glas. Hij verzamelt vrijwel alleen Disney, soms staat er een Suske of Wiske of Lucky Luke-poppetje tussen. Daar gaat hij niet naar op zoek; die zijn meer bijvangst.

Aan het met Disneystickers beplakte plafond hangen ski's waar Vogelvang een Mickey Mouse omheen heeft gevouwen. In sommige hoeken is een knus tafereel gecreëerd. Rondom een gedekte tafel zitten vijf Mickey Mouses aan de koffie.

"Hoe vind je die ontbijttafel? Hartstikke leuk toch!" roept zijn vrouw Jopie (74), met wie Vogelvang al 52 jaar getrouwd is. Jopie, jodelzangeres, laat alle ruimte aan haar man en zijn verzameling. "Ik vind het geweldig! Soms koop ik bij de Zeeman voor een paar euro bijvoorbeeld een Mickey Mouse-petje voor hem."

Handomdraai
Vogelvang wijst op de speelgoedmotorfietsen, waarop hij Disneyfiguren heeft gezet. Ze vallen onder de categorie 'Hells Angels'. "Die motoren hebben natuurlijk niks met Disney te maken, maar je zet er een Mickey Mouse op en dan ben je er al."

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

De oud-fietsenmaker is flink gebouwd, zet in een handomdraai een fiets in elkaar, bouwt schuren en legt als het even kan de elektriciteit aan. Hij kan echter net zo blij worden van Mickey Mouse, Kwik, Kwek en Kwak en van Donald Duck - zijn favoriet. "Waarom Donald? Dat is een gevoel."

Penibele situatie
Het begon allemaal toen Vogelvang achttien jaar geleden met zijn broer Disneyland in Amerika bezocht. "Zo indrukwekkend. Waar je ook keek, je zag iets van Disney. Fantastisch! Ik kocht twee beeldjes van Donald Duck, 35 dollar per stuk."

Als kind had hij nooit enige belangstelling gehad voor Disney, maar vanaf die zomer in 2000 liet de fantasiewereld hem niet meer los. "Toen ik terug was, ben ik gaan kijken of ik die beeldjes hier goedkoper kon krijgen. Dat lukte meteen al op vlooienmarkten en in kringloopwinkels." Twee jaar lang ging Vogelvang met zijn schoonzus, die vogeltjes spaart, elke zondag naar rommelmarkten.

"Tja en dan heb je op een gegeven moment duizend beeldjes en kom je in een penibele situatie. Waar laat je die? Ik heb ze eerst in boekenkasten gezet, maar die stonden gauw vol. Via een sloopbedrijf kon ik 47 stellingkasten van een farmaceutisch bedrijf krijgen."

Niet te koop
Onderaan de kasten herinneren prijsetiketten nog aan hun vorige bestemming: hoestspray, vlierbos tijmsiroop, aloë vera, fluimucil. Met flinke pas wandelt hij erlangs: "Een Amerikaan heeft voor het hele zooitje een bod van 50.000 dollar gedaan. Maar ik verkoop niet."

Laatst zag Vogelvang op tv een meneer uit Den Haag die ook Disneyfiguren verzamelt. "Die beweerde dat hij de meeste van Nederland had." Vogelvang schudt zijn hoofd en lacht schamper: "Ik dacht: nou, broer, dat moeten er dan nogal wat zijn, want ik heb er meer dan 23.000. Die man was al lang op zoek naar een radiootje met Donald Duck en Mickey Mouse erop. Dat heb ik hier, maar hij krijgt het mooi niet."

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Zelf heeft Vogelvang ook nog een diepgekoesterde wens. "Een toetertje met de kop van Donald Duck erop. Het geeft een speciaal geluid en werd gebruikt om vogels mee te lokken. Daar zijn er maar weinig van."

Ouwe, houten jongens
Hij is overigens ook duidelijk in wat hij niet wil: pluche figuren - "die trekken veel stof aan" -, meisjestasjes en jurkjes van Disney. Het meest trots is hij op zijn Disneyspeeldozen en de antieke Disneyfiguren uit de jaren vijftig - de oudste die hij heeft: "Dat zijn die ouwe, houten jongens." Met de bravoure van een autoverkoper pakt hij een houten Donald Duck uit een stellingkast: "Kijk, dit werk." Van een andere plank haalt hij een Disneyspeeldoos: "Of dit. Daar tel je zo 350 euro voor neer. Kocht ik bij een pandjeshuis in Amsterdam."

Hoeveel hij al aan zijn hobby heeft uitgegeven, houdt Vogelvang niet bij. Soms een paar euro, soms een paar honderd. Maar hij krijgt ook veel. Hij verkoopt nooit iets uit zijn verzameling, maar geeft weleens wat weg, bijvoorbeeld pluchen Disneyfiguren aan een verpleeghuis, bedoeld als prijs voor de bingo.

Met de punt van zijn schoen tikt hij tegen een bruine Mickey Mouse. "Die heb ik zo niet gekocht hoor. Hij zag er niet zo mooi meer uit. Toen ik hem opknapte, dacht ik: weet je wat, ik maak hem bruin. Dan heb ik er ook zo'n Mickey bij." Verder neemt hij het niet al te nauw met verzamelen. Een plank is gevuld met zeker veertig dezelfde Pluto's, "Dat zijn dubbele, ik ben gauw blij."

Eigen bouwseltje
Ook uit hout gesneden vogels en andere curiositeiten krijgen een plekje in zijn schuur, op het erf of in de voortuin. Vanaf de Aalsmeerderweg is de bonte verzameling van stenen koeien, tijgers en andere beelden goed te zien. "Ik heb geen groene vingers, dus ik heb andere tuinversiering aangebracht."

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Mensen die hier aankomen, vragen zich vaak af wat dit met Disneyland te maken heeft, zegt hij. "'Loop effe mee,' antwoord ik dan. In de schuur staan ze vervolgens met open mond te kijken. 'Dat is nou achttien jaar verzamelen!' zeg ik dan."

Toch heeft Vogelvang liever niet al te veel aanloop. Vooral bij bezoek van ouders met kinderen heeft hij zijn bedenkingen. "Die kinderen pakken van alles en gooien de figuren om. Mijn buurjongetje komt wel vaak langs, maar hij weet dat hij alleen maar mag kijken."

Eigen brouwseltje
Gek eigenlijk, zegt hij, dat er gezien het grote aantal Disneyverzamelaars geen vereniging is. "'Dan richt je er toch zelf één op, zeggen mensen weleens.' Ja, hallo, ik heb wel wat anders te doen!"

Vogelvang veert op, steekt een stekker in het stopcontact. Even later galmt Sitting on the Dock of the Bay van Otis Redding door de schuur. De Grote Boze Wolf, die verbonden is met het elektriciteitssnoer, deint heen en weer op de muziek. Vogelvang neuriet zachtjes mee.

"En deze kaarsenstandaard wilde mijn buurvrouw weggooien, maar ik heb hem omgebouwd tot schemerlamp met Disney-figuren erop." Zacht licht strijkt over de Donald Ducks die hij aan de standaard heeft geklemd. Met zijn handen in zijn broekzakken staat Vogelvang er verguld naar te kijken: "Een eigen bouwseltje. Ach, je moet soms een beetje creatief zijn."

Uit een andere kast vist hij een speelgoedradio van Disney: "Dit is dat radiootje wat die kerel uit Den Haag mist. Zit nog een cassetterecorder in ook. Grappig dat hij er al jaren naar zocht en ik het toevallig heb... Maar het staat hier prima." Zijn blik dwaalt af naar Winnie de Poeh, die zijn kopje heen en weer knikt. "Die blijft eeuwig knikken. Ja, als je je wilt vermaken, ben je zo uren zoet."

Jodelen
Klaar met verzamelen is Vogelvang nog lang niet, ook al is hij begonnen aan zijn derde schuur, die nu al voor de helft vol staat. "Ik heb nog geen kwart van wat er is gemaakt."

Terwijl hij rondscharrelt in die schuur en moppert dat de kat van de buren het een en ander heeft omgegooid, vertelt Jopie Vogelvang iets over haar zangcarrière. Ze begint plotseling te jodelen. Handen in haar broekzakken en stoïcijns voor zich uit kijkend, wisselt ze geroutineerd borststem af met kopstem en lacht triomfantelijk als ze klaar is.

Vogelvang zet een gospelplaat van Elvis Presley op en zakt onderuit op een stoel. "Zo zit ik vaak. Lekker in mijn schuur, muziekje op en naar mijn verzameling kijken. Mensen zullen wel denken: die gozer is knettergek. Maar dat interesseert mij helemaal niets. Als ík er maar lol in heb!"

Top 5 duurste Mickeyobjecten ooit verkocht

1. Gouden Mickey '100 jaar Disney'
€3,5 miljoen
Het allerduurste Mickey Mouse-object werd op een veiling verkocht. De figuur is ruim 60 centimeter hoog en gemaakt van ongeveer 45 kilo 24-karaats goud en werd gemaakt ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Walt Disney.

2. Film (celluloid) van The Band Concert (1935)
€362.000,-
The Band Concert staat bekend als de eerste kleurenanimatiefilm van Mickey Mouse. Het originele celluloid werd in 1999 geveild.

3. 'Mickey & Goofy' strip uit 1956
€215.000,-
Een uitgave van 'Mickey and Goofy' waar de
originele printplaten
nog bij zaten.

4. Mickey en Minnie-poppen van Charlotte Clark
€130.700,-
Twee originele poppen van Charlotte Clark uit de jaren dertig werden in 2007 verkocht en zijn het duurste Disneyspeelgoed ooit geveild. De poppen zijn langer dan een meter en gevuld met katoenfluweel.

5. Originele Mickey Mouse-poster
€87.150,-
Deze originele kleurenposter is de oudst bekende poster die bewaard is gebleven.
De filmposter dateert
uit het geboortejaar van Mickey Mouse, 1928.
In 2012 geveild.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden