Welke Rus is zo gek het tegen Poetin op te nemen?

Zondag trekken miljoenen Russen naar de stembus om hun nieuwe president te kiezen. En hoewel een meerderheid het als een absolute schijnvertoning ondergaat, zijn er tóch nog Russen te vinden die de handschoen opnemen tegen de gedoodverfde winnaar: premier Vladimir Poetin.

Premier Vladimir Poetin.Beeld afp

Natuurlijk gaat de hele wereld er vanuit dat Poetin aanstaande zondag zijn oude ambt van president van Rusland weer op zal nemen. De machtstandem met Dmitri Medvedev is zo opgesteld en peilingen wijzen uit dat twee derde van de Russen op hem zullen stemmen. Poetin zelf waarschuwde vandaag maar alvast dat elke Rus die het in zijn hoofd zou halen om zondag zijn onvrede op straat te willen uiten, maar beter twee keer kon nadenken. Maar toch zijn er Russen te vinden die het nog tegen hem willen opnemen. Een kort overzicht.

In totaal zijn er naast Poetin nog vier kandidaten verkiesbaar. Twee van hen, Sergej Mironov en Vladimir Zjirinovski, worden door iedereen letterlijk beschouwd als slechts twee kansloze namen. De twee andere kandidaten krijgen nog enige kans toebedeeld, om Poetin pas in een tweede ronde te laten winnen.

Zjoeganov

Runner up en grootste kanshebber volgens het onafhankelijke instituut Levada, is Gennadi Zjoeganov. Zjoeganaov is een oude rot in het politieke vak, en heeft volgens Levada de meeste aanhang (na Poetin). Zjoeganov werd in 1944 op het platteland geboren. Zijn twee ouders gaven les op de dorpsschool. Zjoeganov kwam al snel terecht bij de lokale afdeling van de communistische partij in de voormalige Sovjet-Unie, Komsomol. Ambitieus en met een neus voor propaganda klom hij al snel op in de gelederen.

Wanneer Gorbatsjov aan de macht komt, ontpopt Zjoeganov zich tot groot tegenstander van de hervormingen. Zijn kritiek op het uiteenvallen van het communisme, zijn ook vandaag nog zijn belangrijkste speerpunt. Zijn grootste aanhang vindt Zjoeganov terug in de 'verschoppelingen', zij die nooit op de trein van het kapitalisme zijn gesprongen. Onder hen arbeiders, lagere ambtenaren en vooral bejaarden. Zjoeganov belooft dat als hij president wordt, de pensioenen zullen verviervoudigen. Zijn grootste nadelen zijn echter zijn geschiedenis en juist zijn voorkeur voor terugkeer naar een stalinistische politiek.

Prokhorov

Derde man in de rij, en van een geheel ander kaliber is Michail Prokharov. Prokharov werd in 1963 in Moskou geboren. Zijn ouders behoorden tot de klasse van de koelakken, de welgestelde boeren, die onder Stalin vrijwel allemaal naar Siberië verbannen werden. Prokhorovs ouders raakten dan ook al hun rijkdom kwijt, iets dat hun zoon inmiddels dubbel en dwars heeft goed gemaakt. Prokhorov wist ten tijde van president Jeltsin dankzij warme banden met het regime fortuin te maken door het privatiseren van metaalbedrijven. Inmiddels is hij miljardair en houdt hij zich op in dubieuze kringen van zakenmannen die eveneens in die chaotische jaren fortuin maakten.

Hoewel Prokhorov zich als onafhankelijk kandidaat profileert, gelooft eigenlijk geen Rus in de oprechtheid van zijn kandidatuur. Analisten verdenken hem er van louter mee te doen om Poetin eventueel uit de wind te houden bij een tweede verkiezingsronde. Als Prokhorov als derde zou eindigen, is de verwachting, schaart hij zich met zijn stemmen direct achter Poetin. In het geval van een tweede plaats, zou hij Poetin allesbehalve een moeilijke eindstrijd bezorgen.

Aanstaande zondagavond zal bekend zijn wie zich de nieuwe leider van Rusland mag noemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden