Welke rol speelde echtgenoot minister Schippers in Slotervaartziekenhuis?

Welke rol speelde de echtgenoot van minister van Volksgezondheid Edith Schippers in een turbulente periode bij het Slotervaartziekenhuis? Op die vraag wil de SP antwoord van de minister.

Redactie
Schippers' echtgenoot Sander Spijker werkte in 2012 en 2013 als zorgconsultant in het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis Beeld Het Parool
Schippers' echtgenoot Sander Spijker werkte in 2012 en 2013 als zorgconsultant in het Amsterdamse SlotervaartziekenhuisBeeld Het Parool

SP-Kamerleden Henk van Gerven en Renske Leijten hebben 31 schriftelijke vragen ingediend die zijn ontleend aan het onlangs verschenen boek 'De kraak van het Slotervaartziekenhuis en de avonturen van Aysel Erbudak', geschreven door de journalisten Bas Soetenhorst (Het Parool) en Jeroen Wester (NRC Handelsblad).

Schippers' echtgenoot Sander Spijker werkte in 2012 en 2013 als zorgconsultant in het Amsterdamse ziekenhuis. In die periode werd directeur Aysel Erbudak ontslagen na een conflict met zorgverzekeraar Achmea, dat het ziekenhuis aan de rand van de afgrond bracht.

Volgens het boek werd Spijker door Erbudak aangetrokken, ondanks negatief advies van de overige directieleden. In gesprekken met advieskantoor KPMG zou hij zich ten onrechte hebben opgeworpen als tweede man van het ziekenhuis. De SP wil weten of dit klopt en of Spijker betrokken was bij de perikelen rond het vertrek van Erbudak.

Toezichthoudende instanties
Een groot deel van de vragen gaat over de heroïne-bv van het ziekenhuis, die jarenlang grote winsten maakte met de productie en distributie van heroïne bestemd voor langdurig verslaafden.

Ook vragen de SP'ers naar de rol van toezichthoudende instanties als de Nederlandse Zorgautoriteit en de accountant in de periode dat Erbudak bestuursvoorzitter was (2006-2013). Het openbaar ministerie doet sinds het voorjaar van 2014 onderzoek naar de oud-directeur, die wordt verdacht van het indienen van valse facturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden