Plus

Welke rechten hebben aangehouden minderjarigen?

Volgens de kinderombudsman gaat het nog te vaak mis bij het aanhouden en opsluiten van minderjarigen. Kinderrechtenorganisatie Defence for Children stelt zelfs vast dat er fundamentele kinderrechten worden overschreden. Maar welke rechten hebben minderjarigen als ze worden aangehouden?

null Beeld Jip van den Toorn
Beeld Jip van den Toorn

Wanneer mag een minderjarige worden aangehouden?
De politie mag een kind aanhouden bij verdenking van een strafbaar feit. Wie denkt dat kinderen er bij het stelen van een potje nagellak of snoep met en reprimande vanaf komen, heeft het mis.

In Nederland worden jongeren steeds strenger aangepakt en is het bijna zeker dat je na een misdrijf, hoe klein ook, mee moet naar het bureau, aldus jeugdadvocaat Harald Meijer. Volgens de advocaat blijkt uit onderzoek en ervaring dat het lik op stuk mensen er eerder van weerhoudt de grens te overschrijden.

Wat gebeurt er nadat een kind is aangehouden?
In Nederland wordt er, ondanks dat het in strijd is met het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties dat Nederland in 1989 ondertekende, nog altijd geen onderscheid gemaakt tussen een kind en een volwassene. Nadat een kind is aangehouden - al dan niet met handboeien - treedt het gehele justitiële apparaat direct in werking.

Zo moet de verdachte veters, kettingen of andere mogelijk verstikkende materialen afgeven, worden de ouders, verzorgers of voogd gebeld en is het daarna wachten geblazen in de politiecel tot de minderjarige kan worden voorgeleid aan de officier van justitie.

Hoe lang mag een kind vastgehouden worden?
Kinderen mogen net als volwassenen maximaal negen uur worden vastgehouden. De uren tussen 00:00 uur en 09:00 uur tellen niet mee. Maar volgens Maartje Berger, juridisch adviseur jeugdrecht bij Defence for Children mag het opsluiten van kinderen slechts als uiterste maatregel gebruikt worden; als er echt geen andere mogelijkheid is, omdat er bijvoorbeeld nog een opsporingsonderzoek loopt.

Waarom is het onwenselijk dat een kind wordt opgesloten in een cel nadat een misdrijf is begaan?
Volgens de kinderombudsman Margrite Kalverboer is het voor kinderen heel ingrijpend om in een cel te worden opgesloten. De precieze impact verschilt per kind, maar zeker is dat het veel stress oplevert. Kinderen voelen zich onveilig of zijn bang omdat ze niet precies weten wat er gebeurt of gaat gebeuren en pubers kunnen zulke situaties vaak lastig rationaliseren omdat ze niet zelden worden geleid door hun emoties in lastige situaties.

Het feit dat de minderjarigen (soms voor langere tijd) weg zijn van hun ouders kan leiden tot extra stress. En zo een aanhouding voor een relatief klein vergrijp kan er ook voor zorgen dat de minderjaren in de toekomst politie niet meer vertrouwen.

Welke rechten heeft een kind als het wordt aangehouden?
Behalve het recht op een advocaat heeft een minderjarige ook het recht om zijn of haar ouders bij het verhoor aanwezig te laten zijn. Kinderen mogen schoolboeken in de cel hebben en ze moeten in voor hen begrijpelijke taal worden gewezen op hun rechten. Ook mogen kinderen na vrijlating niet 'op straat' worden gezet. Ze moeten opgehaald worden door een van hun ouders, voogd of verzorger.

Lees verder: Tieners hard aangepakt: Uren in de cel voor stelen koekje

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden