Overzicht

Welke partij is het grootst in jouw stadsdeel?

Dat Amsterdammers er ander stemgedrag op nahouden dan in de rest van Nederland is bekend. Maar ook binnen Amsterdam zijn er verschillen. Hoe werd er gestemd per stadsdeel?

Tom Kieft

In West, Oost, Zuidoost en Centrum zijn woensdag de meeste stemmen naar GroenLinks gegaan. De partij van Jesse Klaver is met een kwart van de stemmen ook de grootste van Amsterdam geworden, zo blijkt uit de voorlopige uitslag op basis van 457 van de 466 stembureaus.

De grote verrassing komt uit Nieuw-West. Daar is nieuwkomer Denk met bijna twintig procent van de stemmen veruit de grootste partij. Bij de vorige verkiezingen in 2012 was de PvdA met 40,5 procent van de stemmen nog de grootste partij in dat stadsdeel. De partij, traditioneel de grootste in Amsterdam, kelderde in elk stadsdeel echter tot een dieptepunt. In Nieuw-West haalde de PvdA nu maar 7,2 procent van de stemmen.

Noord
Denk scoorde ook hoog in Noord (8,3 procent) en West (7,5 procent). De grootste partij in Noord werd de PVV. In vergelijking tot de verkiezingen van 2012 steeg de partij licht, van 14,6 procent naar 15,7 procent.

Die overwinning heeft eveneens te maken met het grote verlies van de PvdA in Noord. In 2012 haalde de PvdA daar 36,8 procent van de stemmen, nu slechts 8,2 procent.

Opkomstpercentage
De uiteindelijke telling wordt donderdag of vrijdag bekendgemaakt. Door de massale opkomst moeten in veel steden, waaronder Amsterdam, nog stemmen worden geteld. De opkomst lag in heel Amsterdam op 78,1 procent; bijna tien procent hoger dan tijdens de vorige verkiezingen, toen 69,9 procent van de stemgerechtigde Amsterdammers naar de stembus ging.

In stadsdeel Centrum is een opkomst van 101 procent gehaald. Dat is mogelijk doordat veel mensen die niet in het Centrum wonen daar wel zijn gaan stemmen. Met een opkomst van 66 procent was de opkomst in Zuidoost het laagste.

Hoe heeft Nederland gestemd? Bekijk hier alle uitslagen per gemeente.

Liveblog

Volg hier alles over de verkiezingen in Amsterdam en Nederland

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden