Welke nieuwe films kun je deze week zien in Amsterdam?

De recensenten van Het Parool bekeken alvast de nieuwe films die in première gaan in Amsterdam. Deze week: Ben-Hur, Kubo and the Two Strings, La Pazza Gioia, The Treasure en My Skinny Sister.

Ben-HurBeeld Philippe Antonello

Ben-Hur (**)

Ben-Hur is de nieuwe versie van de verfliming uit 1959. De moderne versie wringt zich in allerlei bochten om met de nichtenkift uit de filmklassieker af te rekenen. De vermeende herenliefde tussen de Joodse prins Judah Ben-Hur en diens Romeinse adoptiebroer Messala wordt resoluut ontkracht met eenduidige familie- en liefdesperikelen. "Ouderwets Bijbelspektakel uit het technicolortijdperk is ongeschikt voor de moderne herkauwerspraktijk." Aldus recensent Bart van der Put.

Lees ook: Bijbelspektakel Ben-Hur is ongeschikt om te herkauwen (+)
Te zien in: Arena, De Munt, Filmhallen, City, Tuschinski.

Kubo and the Two Strings (****)

De jonge Japanse verhalenverteller Kubo gebruikt origami om zijn woorden uit te beelden en een driesnarige shamisen om zijn creaties tot leven te wekken. Dat vredige bestaan wordt verstoord als Kubo per ongeluk een geest uit het verleden oproept. Recensent Mike Peek: "In Kubo and the two strings zien we onder meer de resurrectie van een enorm skelet met talloze zwaarden in zijn hoofd. Aan onze helden de taak het magische exemplaar eruit te pikken. Een overrompelend schouwspel waar kleine kinderen best vervelend van kunnen dromen. Voor iedereen vanaf een jaar of acht is Kubo echter een waar feest."

Lees ook: Animatiefilm Kubo and the Two Strings is een waar feest (+)
Te zien in: Kriterion, Ketelhuis, Filmhallen, Arena, De Munt,
Tuschinski.

La Pazza Gioia (****)

Regisseur Paolo Virzi stelt twee uur lang één en dezelfde vraag: hoe is het voor Beatrice en Donatella om 'gek' te zijn? In de populaire cultuur wordt gekte vaak gelijkgesteld aan gevaar. Virzi wil echter vooral laten zien hoe deze vrouwen hun gekte kanaliseren. "Beatrice en Donatella zijn een soort Thelma & Louise, die op roadtrip gaan om uit handen van het gezag te blijven. Erg origineel zijn de gebeurtenissen overigens niet. Zo dineren de dames in een chic restaurant om als de rekening arriveert joelend de benen te nemen. Dat hebben we vaker gezien. Maar Virzi overwint de clichés met een diep begrip voor de strubbelingen van zijn personages." Aldus recensent Mike Peek.

Lees ook: De gekte van twee vrouwen in La Pazza Gioia (+)
Te zien in: Filmhallen, Movies, Tuschinski, Studio K.

The Treasure (****)

De brave huisvader Costi leent zijn bovenbuurman, die Costi nauwelijks lijkt te kennen, 800 euro. Het geld is nodig om een metaaldetector te huren, Costi krijgt de helft van de schat die de buurman ermee denkt op te graven op een familielandgoed dat hij heeft geërfd. Zo gezegd, zo gedaan. De kleine krabbelaars gaan aan de slag, maar hun plannen worden keer op keer in de war geschopt door nieuwe complicaties. Volgens recensent Jan Pieter Ekker werd The treasure vorig jaar in Cannes zeer terecht bekroond met de Prix Un Certain Regard.

Lees ook: The Treasure is een akelig precies drama (+)
Te zien in: The Movies, Eye, Filmhallen

My Skinny Sister (***)

Stella (Rebecka Josephson) is een beetje te dik. Terwijl haar atletische oudere zus Katja (Amy Diamond) op het kunstijs de ene pirouette aan de andere rijgt, knabbelt zij aan een koekje. Of een chipje. Ze staat altijd in de schaduw van Katja. Toch kunnen de meisjes het verrassend goed met elkaar vinden. Als Stella haar angstige vermoedens bevestigd ziet - Katja lijdt aan een eetstoornis - komt hun relatie onder grote spanning te staan. Recensent Mike Peek: "My skinny sister vertelt het verhaal vrijwel volledig vanuit Stella's perspectief. Dat pakt aanvankelijk goed uit. In de tweede helft zakt de geloofwaardigheid echter steeds verder weg."

Lees ook: My Skinny Sister: een zwaarwegend dilemma voor een twaalfjarige
Te zien in Eye

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden