Plus

Welke eenheid in actie komt, hangt van het incident af

Naast de gewone agenten zijn er verscheidene speciale (politie)eenheden die worden ingezet om een terreurincident te voorkomen of te beëindigen.

Maarten van Dun
Een agent van de Dienst Speciale Interventies. Beeld ANP
Een agent van de Dienst Speciale Interventies.Beeld ANP

De Bewakingseenheid van de Amsterdamse politie wordt ingezet om gebouwen of locaties te beveiligen waarvoor een verhoogde dreiging geldt.

Denk aan synagogen of gebouwen die mogelijk doelwit kunnen worden van terrorisme, zoals bij verhoogde dreiging bijvoorbeeld het Centraal Station. Die inzet kan plotseling zijn en van korte duur, maar ook stelselmatig.

Het gaat om 'gewone' agenten die extra opleidingen hebben gehad, ook in het schieten met automatische wapens. De Bewakingseenheid wordt nadrukkelijk niet ingezet om een actief incident te beëindigen.

Gepantserde terreinwagens
Leden van de Koninklijke Marechaussee (de militaire politie) rijden zichtbaar door Amsterdam in gepantserde terreinwagens. Ook zij zijn inzetbaar bij geweld of terreur en voor het bewaken van gevoelige locaties.

Daarnaast rijden in Amsterdam zogenoemde Rapid Response Teams (RRT), die bestaan uit manschappen van de Koninklijke Marechaussee en leden van het arrestatieteam van de politie.

De teams maken deel uit van de Dienst Speciale Interventies (DSI), waar goed getrainde en zwaarbewapende specialisten van politie en defensie zijn ondergebracht.

De DSI grijpt in bij zwaar (onderwereld)geweld of bij terrorisme, met name als het risico bestaat dat de dader zichzelf wil opofferen. Wijlen burgemeester Van der Laan noemde de DSI al eens 'de mensen die in het geval van een aanslag terugschieten.'

De Rapid Response Teams rijden in gepantserde auto's door de stad, zodat zij binnen heel korte tijd bij een incident aanwezig kunnen zijn. Ook bij de steekpartij op Centraal Station was binnen korte tijd een RRT ter plaatse.

Eerder kwam de speciale eenheid in actie bij het aanhouden van de man die in mei in Den Haag drie mensen neerstak.

Ook bij het arresteren van vuurwapengevaarlijke criminelen kan de DSI worden ingezet, eventueel met speciaal getrainde aanhoudingshonden.

De gespecialiseerde Rapid Response Teams worden, in tegenstelling tot leden van de Bewakingseenheid, wél ingezet bij een incident dat nog gaande is: zij hebben de training en de uitrusting om het op te nemen tegen meerdere (zwaar)bewapende terroristen.

Klemgereden
Dat merkten overigens ook drie jonge Amsterdammers, die in januari 2015 bij het Leidseplein vanuit een auto hadden gedreigd met een speelgoedwapen. Zij werden op het Damrak klemgereden door het Rapid Response Team en met zware wapens onder schot gehouden - tot grote schrik van de jongens in de auto.

De Dienst Sepciale Interventies eerder dit jaar in Den Haag Beeld ANP
De Dienst Sepciale Interventies eerder dit jaar in Den HaagBeeld ANP

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden