Welke Amsterdammer nomineert u voor een lintje?

Trotse stadsbewoners kunnen collega's, vrienden, kennissen en anderen vanaf nu weer nomineren voor een koninklijke onderscheiding. Tot uiterlijk 14 september kan een aanvraag worden ingediend bij Burgemeester Van der Laan.

Carry Tefsen ontvangt een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. De actrice werd in 2012 benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Beeld anp

Een lintje ontvang je als burger niet zomaar. Er moet een uitzonderlijke prestatie tegenover staan. Er zijn twee soorten onderscheidingen die burgers kunnen krijgen. Er bestaat een lintje voor de Orde van de Nederlandse Leeuw (drie graden) en eentje voor de Orde van Oranje-Nassau (zes graden). Maar wat is het verschil?

Je komt in aanmerking voor de Orde van de Nederlandse Leeuw als er sprake is van 'bijzondere, persoonsgebonden verdiensten van zeer uitzonderlijke aard. Het gaat om buitengewone prestaties, bijvoorbeeld op het gebied van kunst, cultuur, onderwijs, wetenschap en sport'.

Een onderscheiding in de Orde van Oranje Nassau kan je op je blouse spelden als er sprake is van 'bijzondere verdiensten en belang voor de samenleving. Daarbij geldt in beginsel, dat de verdiensten van een voor te dragen persoon niet uitsluitend in relatie mogen staan met de werkkring.'

Aanvraag
Een Amsterdammer in gedachten om te nomineren? Dan is er een speciaal formulier dat hier gedownload kan worden. Het formulier moet ingevuld worden opgestuurd naar burgemeester Van der Laan, samen met een kort briefje waar de reden van de aanvraag in staat. Ook het CV van de te decoreren persoon en twee aanbevelingsbrieven moeten worden bijgevoegd.

Als de aanvraag binnen is, kan de bureaucratische rompslomp beginnen. Eerst bekijkt de burgemeester de aanvraag, laat hij deze checken en vervolgens dient hij een voorstel in bij de commissaris van de Koning. Die toetst het voorstel en stuurt het weer door naar het Kapittel voor de Civiele Orden in Den Haag. Vervolgens gaat de aanvraag naar de verantwoordelijke minister. Deze bepaalt of de onderscheiding wordt toegekend.

Kent u iemand die u wilt nomineren? De gemeente Amsterdam verzoekt u om dit ruim voor de sluitingsdatum op 14 september te doen. Bovenstaande procedure in acht nemend, is dat best te begrijpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden