Update

Wel puinhoop, maar 'geen fraude' bij pensioenfonds CBR

Rond het interne pensioenfonds van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hebben zich meerdere onregelmatigheden voorgedaan, maar niemand heeft daar persoonlijk voordeel uit gehaald. Dat staat in een vandaag verschenen rapport van forensisch accountant Integis.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Over de periode van 1980 tot en met 2010 was de administratie 'onzorgvuldig' en ontbrak het overzicht. Daarbij is tegen de regels in met miljoenen geschoven, hoewel dat later wel weer grotendeels is gecorrigeerd. Van fraude is geen sprake en gerechtelijke stappen zijn dan ook niet nodig, zo concluderen de rapporteurs.

De accountant deed het onderzoek onder begeleiding van een commissie van professoren. Dat gebeurde op verzoek van de ondernemingsraad van het CBR. De commissie beveelt de ondernemingsraad en directie van het CBR aan om te kijken of als gevolg van de onregelmatigheden nog geld moet worden toegevoegd aan het fonds.

De directie heeft het rapport vandaag aangeboden aan minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

Niet op orde
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen valt onder het ministerie van Infrastructuur en kwam eerder in het nieuws met 'moeizame arbeidsverhoudingen' en topsalarissen.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) maakte eind vorig jaar nog bekend dat het CBR mocht blijven bestaan, omdat het veel zaken had verbeterd. Een belangrijk punt van verbetering was volgens de minister dat de pensioenregeling werd versoberd. Ook werden de prestaties bij het instituut verbeterd op alle vier de onderdelen: rijvaardigheid, rijgeschiktheid, theorie en ccv (transportsector).

Drie leden van de raad van toezicht legden enkele jaren terug hun functie neer. Hun hoge salaris van enkele tonnen per jaar wekte woede, ook bij toenmalig minister Eurlings. In 2010 werden vervolgens drie nieuwe leden van de raad benoemd en trad een nieuwe directie aan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden