Weinig winkelleegstand, huren lopen snel op

De winkelhuren in Amsterdam lopen snel op doordat er nauwelijks nog winkelruimte in de stad leeg staat. Dat blijkt uit onderzoeken van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield en winkelmeter Locatus.

De Kalverstraat is met huurprijzen tussen de 2200 en 3000 euro per vierkante meter per jaar de duurste winkelstraat van het land. Beeld anp
De Kalverstraat is met huurprijzen tussen de 2200 en 3000 euro per vierkante meter per jaar de duurste winkelstraat van het land.Beeld anp

Vooral winkels in het centrum en rond de belangrijkste winkelgebieden in de stadsdelen worden duurder. Dat komt doordat er nauwelijks nog winkels leegstaan, in tegenstelling tot de rest van het land.

Waar in de rest van het land winkelleegstand met gemiddeld 7,6 procent een serieus probleem is - zeker op plekken waar grote winkeliers als V&D of Blokker zijn weggetrokken - is er in Amsterdam nauwelijks sprake van leegstand. Panden worden snel weer gevuld, als een winkel er wegtrekt. Zo is het V&D-pand tussen Rokin en Kalverstraat de afgelopen jaren verbouwd tot kantoor en nieuwe winkels.

Lokale winkeliers
Liep de winkelleegstand in de crisisjaren nog op, inmiddels is die gedaald tot 3,4 procent. De leegstand is volgens onderzoeker Locatus met 8 procent het hoogst in Zuidoost, en met 2 procent het laagst in Centrum.

Dat heeft wel gevolgen voor de huurprijzen die winkeliers moeten betalen. In 47 van de 128 onderzochte Amsterdamse winkelstraten is volgens vastgoedadviseur Cushman & Wakefield de gemiddelde winkelhuur het afgelopen jaar gestegen.

Dat betekent dat die straten, veelal in het centrum en in de belangrijkste winkelgebieden van de stadsdelen, minder aantrekkelijk worden voor lokale winkeliers, omdat alleen ketens de prijzen kunnen betalen.

Nieuwe huurders
Die stijging gaat op voor nieuwe huurders, of voor winkeliers van wie - na vijf of tien jaar - het huurcontract standaard wordt herzien. Zittende winkeliers betalen over het algemeen een vaste huurprijs gedurende de looptijd van hun contract.

Traditioneel is de Kalverstraat, met huurprijzen tussen de 2200 en 3000 euro per vierkante meter per jaar, de duurste winkelstraat van het land.

In maar één winkelgebied, Winkelcentrum Boven 't Y, is de huur gedaald; tot tussen de 125 en 450 euro per vierkante meter per jaar. Al jaren wordt tevergeefs geprobeerd het winkelcentrum op te knappen, maar doordat de winkelpanden in handen zijn van verschillende eigenaars, komt het daar maar niet van.

Van der Pekbuurt
Volgens onderzoeker C&W sluit het aanbod van winkeliers in het verouderde winkelcentrum niet meer aan bij de wens en van de consument. Bovendien winkelen de nieuwe inwoners van Noord liever in de Van der Pekbuurt en het Mosveld, waar de winkelhuren wel stijgen.

In de regio is het beeld anders. In Amstelveen en Hoofddorp bedraagt de leegstand 4 procent, in Haarlem is dat een procentpunt meer. Maar in Zaanstad is dat bijna 9 procent. Lelystad is met 12 procent leegstand een van de zwaarst door de winkelcrisis getroffen steden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden