Weinig vertrouwen in Samsom en Zijlstra

De leiders van de PvdA en de VVD in de Tweede Kamer, Diederik Samsom en Halbe Zijlstra, genieten maar weinig vertrouwen van hun eigen kiezers. Van de PvdA-stemmers zegt slechts 36 procent nog vertrouwen te hebben in Samsom. Zijlstra heeft het vertrouwen van de helft van de VVD-stemmers. Dat blijkt volgens het tv-programma EenVandaag uit een onderzoek onder leden van het EenVandaag opiniepanel, waaraan ruim 25.000 mensen deelnamen.

null Beeld anp
Beeld anp

Tegen EenVandaag zei Samsom dat hij begrijpt dat mensen zich 'na vier moeilijke crisisjaren' afvragen wanneer het beter zal gaan. Hij verwacht echter niet dat zijn partij woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen wordt afgestraft. 'Ik voel wat er op straat aan de hand is. Let maar op woensdag', aldus Samsom volgens EenVandaag.

Alexander Pechtold geniet het meeste vertrouwen van zijn achterban: 93 procent van de deelnemers die bij de vorige verkiezingen op D66 stemden, zegt Pechtold te vertrouwen. Ook Geert Wilders (92 procent), Emile Roemer (89 procent), Arie Slob (89 procent) en Sybrand van Haersma Buma (84 procent) hebben het vertrouwen van hun kiezers.

Niet alleen het vertrouwen in Samsom en Zijlstra is laag, ook dat in het kabinet, volgens EenVandaag: 20 procent van alle deelnemers gaf aan het kabinet van PvdA en VVD nog te zien zitten. In december was dat 24 procent. De resultaten van de peiling onder leden van het opiniepanel komen op dezelfde dag dat EenVandaag een debat tussen 5 fractievoorzitters uit de Tweede Kamer uitzendt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden