Plus

Weinig pijn bij afscheid van de bestuurscommissies

In de zeven stadsdelen is deze week zonder veel pijn in het hart afscheid genomen van de bestuurscommissies. Over de opvolging is veel onduidelijk.

Stadsdeel­voorzitter Muriël Dalgliesh deelt in Zuidoost rozen uit aan de bestuurs­commissie­leden. Beeld Rink Hof
Stadsdeel­voorzitter Muriël Dalgliesh deelt in Zuidoost rozen uit aan de bestuurs­commissie­leden.Beeld Rink Hof

"Mang, we zijn zo blij dat jullie weggaan," stak cabaretière Jetty Mathurin gisteren van wal voor een hilarische speech op het afscheidsfeest van de bestuurscommissie van Zuidoost. "Niemand gaat het hier vanavond zeggen, maar we zijn zó ontzettend blij."

En inderdaad, in alle stadsdelen is deze week afscheid genomen van de leden van de bestuurscommissies, en nergens leidde dat tot demonstraties van burgers met spandoeken en fakkels voor het stadsdeelkantoor. Er wordt veel gemopperd over het nieuwe bestuurlijke stelsel, maar over het opdoeken van de bestuurs­commissies vloeien geen tranen.

Tachtig bereikte resultaten
Dat is een beetje treurig voor de leden van de bestuurscommissies, die de afgelopen jaren met zeer beperkte middelen toch op veel plekken hun best hebben gedaan om een bijdrage te leveren aan goed bestuur. Bij de geboorte van de deelraden in de jaren tachtig kwam de burgemeester nog speechen, op de uitvaart was zelfs geen wethouder te zien.

In Zuidoost blikte nestor Hans Res (CDA) terug op het soms moeizame werk van volksvertegenwoordigers in de stadsdelen. "Op straat worden twee vragen gesteld: van welke partij ben je en wat heb je voor ons gedaan? Dat is lang niet altijd helder te maken." In een boekje heeft het stadsdeel daarom tachtig bereikte resultaten op een rijtje gezet. Res: "Maar armoede en werkloosheid zijn onverminderd groot."

Het managen van verwachtingen zal ook de kunst zijn voor de nieuwe stadsdeelcommissies die na de verkiezingen van volgende week de plek innemen van de huidige bestuurscommissies.

Wel gekozen op basis van een uitgebreid of minimaal programma, maar vrijwel geen macht om plannen te verwezenlijken. Wel invloed, is beloofd, zowel op de door het college benoemde dagelijks bestuurders in de stadsdelen als op de gemeenteraad.

Volstrekt onduidelijk.
Hoe dat in de praktijk moet uitpakken, is voor iedereen nog volstrekt onduidelijk. Woensdagavond hebben alle stadsdelen een adviescommissie, maar de bestuurders kunnen pas worden benoemd wanneer er een nieuw college zit. Vier jaar geleden duurden de onderhandelingen over een nieuwe coalitie maar liefst drie maanden.

Die tijd kan in de stadsdelen worden gebruikt om een beetje te trainen. Want van de zittende leden van de bestuurscommissies keert vrijwel niemand terug. Daarmee verdwijnt een hoop ervaring. Met de dagelijks bestuurders van de stadsdelen is afgesproken dat deze op de winkel blijven passen tot hun opvolgers zijn aangewezen.

Interessant wordt de kleur van de nieuwe coalitie. Als verklaarde voorstanders van de stadsdelen het voor het zeggen krijgen, is het niet uitgesloten dat de adviescommissies in de komende jaren nog wat worden opgevet.

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden