Plus

Weinig over van de uitgebrande huizen in de Spaarndammerstraat

De negen uitgebrande woningen in de Spaarndammerstraat zijn dinsdag onbewoonbaar verklaard. 'We woonden hier net een maand. Vandaag zijn de nieuwe gordijnen bezorgd.'

Van deze woningen is weinig overBeeld Oded Nir

Vanaf de Spaarndammerstraat is op een dichtgetimmerde deur en een verkoold plantje na weinig te zien van de brand die hier zondag negen woningen verwoestte. Maar loop achterom en je kijkt tegen de geraamtes van de huizen aan.

De muren zijn zwartgeblakerd, de ramen gesprongen, de spijlen van het balkon volledig weggesmolten. Achter de verkoolde deuren liggen verbrande meubels.

Ondergebracht
"Ik dacht eerst dat ik een vuilnisbak hoorde omvallen," zegt Esmee Weijand (24). Op de avond van de brand was zij in haar kantoor in de Spaarndammerstraat aan het werk. "Maar de knallen bleven elkaar maar opvolgen. Toen ben ik gaan kijken."

In de achtertuin zag ze bij de buren de vlammen tot ver boven haar schutting reiken. Later staken ze zelfs boven het dak uit. "Ik ben meteen de straat opgegaan."

Kort daarna werden Weijand en dertig andere buurtbewoners geëvacueerd en ondergebracht op het politiebureau. Sommigen mensen zonder schoenen, anderen alleen in ondergoed.

Kat
"Ik kwam net terug van een weekend in Dublin toen ik al mijn buren op straat zag staan," zegt Oded Nir. "Ze riepen dat er brand was en dat ik snel weg moest gaan." Nir besloot toch naar binnen te gaan. "Mijn kat Jack was daar nog."

"De brandweermannen bleven maar aanbellen om te zeggen dat ik naar buiten moest komen. Ik heb mijn kat gepakt en mijn gitaar en ben naar buiten gerend."

De brand ontstond waarschijnlijk in een restaurant op de begane grond. Het vuur sloeg over naar de verfwinkel ernaast en de woningen erboven. De knallen die vele omstanders hoorden kwamen van de barstende ramen en chemicaliën uit de verfwinkel. Plafonds en wanden werden gesloopt om de brand zo snel mogelijk te blussen. Geen van de bewoners raakte gewond, maar van de huizen bleef niet veel over.

Onbewoonbaar
"Ik heb geluk gehad," zegt Weijand. De vlammen hebben haar kantoor niet geraakt. Wel loopt er een grote barst langs de hele muur naar beneden. Bij de achterdeur is een dragende balk een stuk gezakt. "Ze weten ook nog niet of er roet tussen de muren terecht is gekomen," zegt de grafisch ontwerper. "Als dat het geval is moet het gebouw alsnog plat."

Brit Zwakman (22) en Perle Oosterveer (19) hadden minder geluk. Zij woonden tot zondagnacht boven de verfwinkel. Dinsdagmiddag staan zij met zes vuilniszakken vol kleren op de stoep. Vanmiddag hebben ze te horen gekregen dat hun huis onbewoonbaar is.

De avond van de brand waren Zwakman en Oosterveer beiden niet thuis. "Ik werd gebeld door mijn vader," zegt Oosterveer. "Toen ik aankwam, was alles afgezet en kon ik er niet meer bij." De twee meiden wonen net een maand in het huis. "We hadden nog niet eens een inboedelverzekering," zegt Oosterveer. "Vandaag zijn de gordijnen bezorgd die we hadden uitgezocht."

Toxisch
Maandagmiddag om vier uur mochten de bewoners voor het eerst het huis weer in. De meesten hadden bij vrienden of familie geslapen. "Van onze pas gewitte muren is weinig over," zegt Zwakman. De rooklucht gemengd met de gesmolten verf blijkt te toxisch om veilig in te kunnen ademen.

"We kenden de buren eigenlijk nog helemaal niet," zegt Oosterveer. "En opeens zit je in een Whatsappgroep met elkaar."

De derde verdieping, waar de twee meiden wonen, is er het beste aan toe. Bewoners van de eerste etage zijn bijna alles kwijt. De eerste onderzoeken wijzen erop dat de kans zeer gering is dat deze woningen binnen korte tijd weer bewoonbaar zijn.

Zwakman en Oosterveer hebben nog geen idee wanneer ze het huis weer in kunnen. "Voorlopig slapen we weer bij onze ouders," zegt Zwakman. "Daar gaan we nu maar de hele dag al het roet uit alles wassen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden