Weinig lichtvoetigs te zien

'We zijn dienstbaar. Althans, dat proberen we te zijn. We beloven dat we hard zullen werken; dat we er alles aan zullen doen de film tot een succes te maken. We hebben het hier over een artfilm. Ik weet niet of iemand weet wat dat is? Dat is een film waarvoor je enorm lange dagen maakt en geen geld ontvangt." Acteur Bill Murray was al half weggedommeld tijdens de persconferentie van Wes Andersons Moonrise kingdom toen hij opeens de geest kreeg.

Acteur Jackie Chan (R) met de Franse actrice Laura Weissbecker tijdens de presentatie van 'Chinese Zodiac'. 18 mei 2012 Beeld Guillame Horcajuelo
Acteur Jackie Chan (R) met de Franse actrice Laura Weissbecker tijdens de presentatie van 'Chinese Zodiac'. 18 mei 2012Beeld Guillame Horcajuelo

'Het enige wat wij krijgen is dit tripje naar Cannes. Er gaat geen geld om in artfilms. Dit zijn ook onze eigen kleren. Gelukkig hebben we allemaal wat geld overgehouden aan andere films, zo kunnen we af en toe meedoen aan een film van Wes.'

Murray speelt in Moonrise kingdom een typische Murrayrol van een in het leven (en in zichzelf) teleurgestelde advocaat, die ontdekt dat zijn onbegrepen, twaalfjarige dochter van huis is weggelopen. Ze is er vandoor met al net zo'n eigenzinnige eenzaat, in een wat fragmentarisch, maar prikkelend plaatjesboek vol spitsvondigheden en onderkoelde humor.

Het een tikje lauw ontvangen Moonrise kingdom is één van de weinige lichtvoetige films in de Gouden Palmcompetitie, die wordt gedomineerd door zwaar (relatie)drama en politiek engagement. Zoals After the battle van de Egyptische regisseur Yousry Nasrallah.

De film opent met archiefbeelden van het Tahrirplein in Caïro, waar februari 2011 door het regime van president Mubarak knokploegen op kamelen en paarden op de demonstranten werden afgestuurd. Wat volgt is een melodrama over een jonge, moderne, voor een niet-gouvernementele organisatie (ngo) werkende Egyptische vrouw, die verliefd wordt op een arme, niet al te ontwikkelde man, die op zijn paard naar het Tahrirplein is gegaan. Niet omdat hij voor of tegen Mubarak was, maar omdat hij onder valse voorwendselen was gelokt: hem was wijs gemaakt dat er door de onlusten geen toeristen meer naar de piramides kwamen, waardoor hij brodeloos dreigde te worden.

After the battle is propaganda voor het goede doel en nog beroerd geacteerd ook. Nasrallah heeft bovendien wel heel veel woorden nodig om duidelijk te maken dat het nog niet zo eenvoudig was om vast te stellen wie goed en wie fout was, en dat er met de vervanging van Mubarak door de generaals voor het volk bitter weinig ten goede is gekeerd.

Buiten de bioscoop maakte de Britse komiek Sacha Baron Cohen (Ali G., Borat, Brüno) ondertussen grappen en grollen over een fictieve revolutie in de fictieve republiek Wadiya. Ter promotie van The Dictator draaide hij verkleed als zijn nieuwste creatie admiraal-generaal Aladeen, een Arabische dictator, rondjes op een kameel voor het peperdure Carlton Hotel aan de Boulevard de la Croisette.

Geen betere plaats voor buzz dan Cannes. Dat The Dictator helemaal niet te zien is op het festival doet er niet toe. (Jan Pieter Ekker)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden